ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu paternal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
As vrea sa stiu, pt o prietena, daca nu a lucrat si a nascut, tata are dreptul la concediu paternalcel de 2 ani? Si daca tata renunta la acest concediu paternal s-a dat ceva lege care acorda familiei 5 milioane / luna mama neavand anterior nasterii un loc de munca?

Adaugata in: Contributii sociale
Daria Munteanu
 User  Daria Munteanu
a intrebat la 06 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Iun. 2012
Concediul pentru crestere copil nu este acelasi lucru cu concediul paternal, ele sunt diferite.

De concediul pentru crestere copil insotit de plata indemnizatiei poate beneficia oricare dintre parinti, daca indeplineste conditia stagiului minim de cotizare de 12 luni consecutive anterioare nasterii, timp in care sa fi realizat venituri profesionale sau din activitati agricole supuse impozitul. Dat fiind faptul ca mama nu lucreaza si deci nu indeplineste conditiile acordarii concediului de sarcina si lauzie, neavand astfel obligatia de a efectua cele 42 de zile de lauzie prevazute de lege, tatal va putea solicita acordarea concediului imediat dupa nasterea copilului. Daca tatal indeplineste conditiile de acordare a concediului crestere copil dar renunta la acest drept, revenind la lucru, poate beneficia de stimulentul de insertie de 500 de lei, facand dovada ca realizeaza venituri. La fel, daca tatal opteaza pentru concediu crestere copil de pana la 1 an dar revine la locul de munca anterior implinirii acestei varste de catre copil, va putea beneficia de stimulentul de insertie acordat conform OUG 111/2010 actualizata.

Alte intrebari despre Contributii sociale

TOP RASPUNSURI 2024