ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Contract de munca in UE si PFA in Romania


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. In perioada 2007-2012 am lucrat cu contract individual de munca in Spania, in acelasi timp fiind autorizat ca PFA in Romania in alt domeniu de activitate. Pentru activitatea salariala din Spania am platit acolo toate impozitele si contributiile inclusiv cele pentru pensie. Pentru activitatea din Romania ca PFA am platit in Romania impozit si asigurari de sanatate fara a plati si asigurari sociale pentru pensie. Va rog sa-mi spuneti daca am procedat corect. Stiu ca perioadele in care s-au platit contributii sociale in alte tari constituie stagiu de cotizare si conform regulamentelor europene o persoana trebuie sa fie asigurata intr-un sigur stat pentru a se evita plata a doua contributii sau pentru pentru a primi doua prestatii pentru aceeasi perioada. Va rog sa-mi spuneti daca rationamentul meu este bun si care este temeiul legal pentru a nu mai plati asigurari sociale -pensii- pentru PFA si cu ce documente dovedesc. Va multumesc.

Adaugata in: Contributii sociale
Ion Stefan
 User  Ion Stefan
a intrebat la 11 Feb. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 12 Feb. 2013
Nu prea este. Daca ati platiti contributia CAS - pensii in Spania, ca sa puteti beneficia de ea in Romania trebuie sa existe un acord bilateral intre cele doua tari, astfel incat sa puteti transfera drepturile aici. Sau daca va domiciliati acolo le puteti trasfera pe cele de aici acolo.

Ca PFA ar fi trebuit sa platiti CAS pentru veniturile realizate din aceste statut, din 2011 existand un plafon de 4 salarii medii brute in limita caruia, daca realizati venituri ce nu il depasesc, sunteti scutit de aceasta contributie.

Art. 19 - Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte si/sau regulamente comunitare.
(3) In sistemul public de pensii, obligatiile si prestatiile de asigurari sociale se achita in moneda nationala.
(4) In cazul drepturilor salariale sau veniturilor asigurate, stabilite in moneda altor tari pe teritoriul Romaniei, contributiile se platesc in lei la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei din data stabilita pentru plata acestor drepturi.

Verificati la Casa de pensii in ce conditii puteti trasfera aceste drepturi din Spania in Romania, astfel incat sa puteti primi pensie si pentru anii lucrati acolo.

Alte intrebari despre Contributii sociale

TOP RASPUNSURI 2024