ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Contribuții mai mari decât de 5 ori salariul mediu brut pe economie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Lucrând cu CIM la mai multe firme unui salariat i se retine CAS corespunzător la fiecare dintre acestea.Datele sunt declarate în D112 la ANAF. Se întâmplă ca în una sau mai multe luni salariile brute cumulate să depășească de 5 ori salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor de stat.Cum la pensie în luna respectivă salariatul nu poate primi decât maxim 5 puncte rezultă că acesta a contribuit cu sume suplimentare de care nu se bucură la pensie.Casa de pensii trebuie să restituie sumele cu care salariatul a contribuit în plus cum ar fi normal?Dacă da cum trebuie procedat?

Ion Enea
 User  Ion Enea
a intrebat la 20 Dec. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ion Enea
 User Ion Enea
a raspuns userului adriana iancu la 01 Ian. 2016
Mulțumesc mult! Din câte ĂŽnteleg dacă salariatul are ĂŽntr-un an 3 CIM cu 3 angajatori diferiți poate obține un punctaj anual de 15 puncte.Corect?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului Ion Enea la 24 Dec. 2015
Cred catrebuie sa stabilim ce insemna baza de calcul plafonata.
In situatia in care un salariat obtine venituri ca urmare a incheierii mai multor contracte individuale de munca cu angajatori diferiti, veniturile obtinute se plafoneaza separat pe fiecare angajator in parte.
Prin urmare, daca din calcul rezulta o baza de calcul mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut, cota contributiei individuale de asigurari sociale se va aplica asupra echivalentului a de 5 ori castigul salarial mediu brut, pe fiecare loc de realizare a venitului.
Pentru anul 2015 salariu mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 2415lei.
Asadar, avem: plafon= 5X2415 lei=12415 lei. La acesta suma se va aplica cota contributiei individuale de asigurari sociale de 10.5%.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ion Enea
 User Ion Enea
a raspuns userului adriana iancu la 21 Dec. 2015
Mulțumesc.Totuși eu mă refeream la prevederile art.33 alin(3) din legea 263/2010 care introduce ĂŽncepând cu 01.01.2011 limitarea bazei de calcul a contribuției lunare de asigurări sociale și implicit a sumei luate ĂŽn calculul punctajului lunar,la de 5 ori salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 21 Dec. 2015
Cuantumul peniei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie, care este unul standard, fiind luata in calcul valoarea sa din momentul depunerii dosarului .
Valoarea punctului de pensie se determina prin raportarea drepturilor salariale de care a beneficiat o persoana si la care s-a platit ori s-au datorat contributii de asigurari sociale la castigul salarial mediu din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica. Daca pana la 1 aprilie 2001 sunt utilizate datele din carnetele de munca si/sau adeverinte eliberate de fostii angajatori, ulterior la determinarea punctajului lunar se utilizeaza castigul salarial brut sau, dupa caz, venitul lunar asigurat care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale. Asadar, punctajul lunar este realizat prin ĂŽmpartirea salariului angajatului la castigul salarial brut, care poate fi gasi pe site-ul oficial al Institutului National de Statistica (www.insse.ro) din 1938 si pana in prezent.

Alte intrebari despre Contributii sociale

TOP RASPUNSURI 2024