ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

contributii la fondul de pensii pentru in caz de incheiere conventie civila


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Va rog sa-mi dati un sfat referitor la urmatoarea problema. Sunt pensionar, dar am incheiata si o conventie civila cu o institutie publica. cei de la serviciul financiar-contabil sustin ca se impune sa mi se opreasca contributia pentru pensii. m-am uitat prin codul fiscal, care la art.296 indice 23, punctul (4) stabileste exceptiile de la plata acestei contributii, pentru cei ce se afla intr-o situatie prevazuta de art.296 indice 21. eu cred ca sunt in situatia prevazuta de acest articol la punctul (1) litera f) si anume a celei prevazute de art.52, alin (1), litera b). credeti ca se impune oprirea contributiei la pensii sau e optiunea contribuabilului? va multumesc, cu stima

Adaugata in: Contributii sociale
Ion Marin
 User  Ion Marin
a intrebat la 23 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului la 10 Feb. 2014
Nu are importanta ca nu este venit salarial, cumul pensie - venit profesional se poate face in anumite conditii.

Cat timp nu aveti drept de cumul, apar probleme. Vi se va suspenda pensia cat timp nu sunteti PFA / II / IF sau cele enumerate in articolul redat de dna Ganea si sa va incadrati in limita legala pentru a putea cumula veniturile in discutie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 24 Ian. 2014
Legea 263 din 2010
Art. 6. - (1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
b) functionarii publici;
c) cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
d) persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil.

;;;

IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
Punere in aplicare prin Norma de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul u... din 20/03/2011 :
Art. 22. -
In categoria "persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice", prevazuta la art. 6 alin. (1) pct. IV lit. c) din lege, se incadreaza persoanele care exercita profesiuni libere, si anume:
a) expert contabil;
b) contabil autorizat;
c) consultant de plasament in valori mobiliare;
d) medic;
e) farmacist;
f) medic veterinar;
g) psiholog cu drept de libera practica;
h) notar public;
i) auditor financiar;
j) practician in reorganizare si lichidare;
k) persoane autorizate sa realizeze si sa verifice lucrarile de specialitate din domeniul cadastrului, geodeziei si cartografiei;
l) expert tehnic;
m) urbanist;
n) restaurator;
o) persoane autorizate sa furnizeze servicii publice conexe actului medical;
p) consilier in proprietate industriala;
q) expert criminalist;
r) executor judecatoresc;
s) arhitect;
t) traducator autorizat;
u) consultant fiscal;
v) broker;
w) oricare profesii/meserii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.
d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
Punere in aplicare prin Norma de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul u... din 20/03/2011 :
Art. 24. -
In cazul persoanelor asigurate in sistemul public de pensii in baza declaratiei de asigurare la data de 31 decembrie 2010 si care, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, nu se mai afla intr-una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. IV din lege, dar au achitat contributia de asigurari sociale prevazuta de lege, aceasta nu se restituie, iar perioada respectiva constituie stagiu de cotizare, in conditiile legii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ion Marin
 User Ion Marin
a raspuns userului Ioana Popa la 24 Ian. 2014
buna ziua si scuze ca insist. nu am drept de cumul pensie salariu, dar aici este vorba de, conform titulaturii contractului, ?conventie civila de prestari servicii conforma art.1169-1170, art.1851 si urmatoarele cod civil?. la un articol din contract se prevede: ? veniturile obtinute de prestator din conventia civila de prestari servicii reprezinta venituri din activitati desfasurate in mod dependent in conformitate cu art.7 alin (1) pct.2 din codul fiscal, modificat prin oug nr.58/2010 pentru modificarea si completarea privind codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, cu mkodificarile si completarile ulterioare, iar raportarea se face la dispozitiile art.7 alin.(1) subpuctul 2.2 din legea 571/2003 privind codul fiscal si alte masuri finaciar-fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare?. eu cred ca venitul din conventie nu este salarial, deci nu se pune problema cumulului pensie-salariu. insist si revin cu aceste precizari deoarece vreau sa am o siguranta in demersurile pe care este posibil sa la fac pentru a nu mi se mai opri contributia la pensii. va multumesc, cu stima si respect.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului ion marin la 24 Ian. 2014
In cazul acesta nu ar trebui sa se retina contributia, inteleg ca aveti drept de cumul pensie cu salariu. Contabila dvs nu procedeaza legal. Dvs aveti venit cu retinere la sursa a impozitului deci sunteti scutit de plata contributiei CAS in calitate de pensionar cumulard.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ion Marin
 User Ion Marin
a raspuns userului Ioana Popa la 23 Ian. 2014
va multumesc pentru raspuns. nu am pensia suspendata, conventia civila fiind incheiata potrivit codului civil. totusi, sefa de la contabilitate-salarizare sustine ca este obligatorie aceasta retinere si, daca vreau sa nu se mi se mai retina contributia pentru pensii, sa aduc in scris de la anaf ca sunt exceptat de la aceasta. totusi, intentionez sa depun o cerere scrisa la institutia cu care am incheiata conventia civila si va rog, daca se poate, sa-mi spuneti daca pot face referire la articolele de lege mentionate anterior sau exista si alte texte de lege pe care nu le cunosc. va multumesc, cu stima.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 23 Ian. 2014
Cat timp sunteti pensionar cu drept de cumul nu ar trebui sa vi se reinta acesata contributie, este gresita abordarea celor de la contabilitate intr-un astfel de caz. Dar daca odata cu incadrarea pensia a fost suspendata, neavand dreptul la cumularea celor doua, atunci se ajunge la plata contributiei.

Alte intrebari despre Contributii sociale

Expertii nostri
Ioana Popa
Gratiela Petrescu violeta Georgescu G Stancu alexei delimart George Andreescu Viviana Serni
TOP RASPUNSURI 2024