ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Contributii sociale conventii civile


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


O asociatie de proprietari are incheiate doua conventii civile, astfel: una cu un pensionar si alta cu un salariat. Ce contributii sociale trebuie sa calculeze pentru fiecare caz in parte si daca acestea se declara doar in declaratia 112. Va multumesc.

Adaugata in: Contributii sociale
Otilia-manuela Mitu
 User  Otilia-manuela Mitu
a intrebat la 06 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Andreea TRONCIU la 10 Aug. 2012
Pensionarul nu este scutit de plata contributiei la pensie daca realizeaza venituri pe langa pensie. Si nici de contributia pentru sanatate, este scutit numai de contributia la somaj.

Salariatului care are si conventie civila nu i se retine contributia pentru sanatate, este scutit de acest lucru daca face dovada statutului de salariat. Se retine in continuare contributia pentru pensii si mai nou cea pentru sanatate, de 5.5%, care anterior datei de 1 iulie intra in obligatia beneficiarului de venit fiind calculata la venitul incasat.

Nu stiu la ce faceti dvs trimitere, salariul de baza este una, iar venitul prin conventie este alta. Salariul de baza este cel din contractul individual de munca. Venitul prin conventie poate fi si ocazional. Se poate intampla ca intr-o luna beneficiarul veniturlui sa nu "produca" nimic, situatie in care nu este platit.

Aceea este baza de calcul pentru sanatate, asa este stabilit prin legea reformei in sananate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Andreea Tronciu
 User Andreea Tronciu
a raspuns la intrebare la 10 Aug. 2012
Pentru angajatul cu conventie civila pensionar se retine doar impozit, iar salariatului i se va retine doar pensie si sanatate incepand cu 1 iulie 2012.. inainte de 01.07.2012 se retinea pensii si somaj.

Problema este baza de calcul, deoarece in lege scrie ca se aplica la venitul minim pe economie, ceea ce nu mi se pare corect. De exemplu, unui jurist angajat la 2 sau 3 asociatii de proprietari, cu un salar de baza de 100 sau 200 lei, normal ar fi sa i se aplice la salariul de baza nu la cel minim pe economie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Aug. 2012
Pentru conventiile civile platitorul de venit va retine si vira impozitul de 10% (se poate opta si pentru retinerea impozitului integral, de 16%, dar angajatorul are obligatia retinerii a 10% din impozit). Restul de 6% intra in obligatia beneficiarului, daca nu se opteaza pentru impozitul integral retinut la sursa. Totodata, angajatorul va retine si vira contributia pentru pensie de 1.5%. De la 1 iulie 2012, pentru veniturile cu retinere la sursa, a fost introdusa si obligatia retinerii si virarii contributiei de 5,5% pentru asigurarea sociala de sanatate. Insa in cazul salariatilor incadrati cu contract de munca, pe baza unei adeverinte de salariat, acestia vor fi scutiti de plata contribtiei pentru sananate. Contributia la somaj nu este oblligatorie.

Alte intrebari despre Contributii sociale

TOP RASPUNSURI 2024