ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Indemnizatie crestere copil pentru PFI


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Sotul meu e PFI cu venit din profesii libere, voi naste in februarie 2013 si vrem sa ia el indemnizatie de crestere copil. El este la zi la finante, are venit impozabil pe ultimele 12 luni, este la zi si la sanatate conform celor depuse la finante. La sanatate nu stim exact ce plateste, stim doar ca este asigurat, am inteles ca sunt mai multe feluri de contributii.
Intrebarea mea este daca sotul meu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei de crestere. Am auzit ca ar fi trebuit sa plateasca si la pensii insa el este sub plafon adica sub 8500 pe an din cele declarate si nu e obligat sa plateasca. Pe cine am mai intrebat fiecare ne sfatuieste in felul lui, de la pensii ni s-a zis ca trebuie sa plateasca din urma de la directia muncii ca e nevoie sa aiba doar venit pe ultimele 12 luni
Daca se poate sa ne ajutati, multumim!

Adaugata in: Contributii sociale
Emilia Popa
 User  Emilia Popa
a intrebat la 18 Dec. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Emilia Popa
 User Emilia Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Ian. 2013

Multumesc!

Cererea de suspendare se depune la finante incepand cu data la care doreste sa intre in concediu?? daca nu vrea concediu doar indemnizatie se poate?

Daca incepe activitatea mai devreme de un an si solicita stimulentul de insertie cand reincepe activitatea iarasi trebuie mers la finante ?inseamna o autorizatie noua? cat mai repede posibil se poate face aceasta la o saptamana o luna maxim un an de la nastere?

De la primarie ne au zis daca vrea poate opta din prima pentru stimulent asta inseamna ca nu mai isi suspsenda activitatea apoi iarasi reluarea acesteia?

Pe noi ne intereseaza doar sa avem un venit lunar pentru copil am prefera sa nu si suspende deloc activitatea
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului emilia popa la 19 Dec. 2012
Daca venitul realizat nu depaseste plafonul, atunci nu are obligatia platirii contributiei la pensie.

Activitatea trebuie sa o suspende incepand cu data la care doreste sa intre in concediu, cererea ar fi bine sa o depuna inainte. Cu dovada de suspendare se merge la Primarie, impreuna cu restul documentelor solicitate pentru acordarea indemnizatiei.

Da, daca opteaza pentru concediu de pana la un an si incepe activitatea mai devreme de un an, poate solicita acordare stimulentului de insertie, facand dovada veniturilor profesionale realizate pe durata acordarii acestui beneficiu.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Emilia Popa
 User Emilia Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 18 Dec. 2012
Multumesc frumos pentru raspuns,

Am inteles ca poate lua indemnizatie atata timp cat are venituri impozabile insa nu am inteles partea cu platitul la pensii pentru ca venitul depaseste de 4 ori salariul mediu brut de 2117 lei, adica ar trebui sa plateasca ca sa aiba si el contributie im timp? El pe 2011 are venitul sub plafon doar 3300 lei.

De asemenea cand trebuie sa mearga la finante sa si suspende activitatea si cu ce data?

In cazul in care ar dori sa si reinceapa activitatea mai repede de un an poate beneficia de ajutorul de insertie de 500 lei, daca da cand poate reveni cel mai repede?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 18 Dec. 2012
Cat timp are 12 luni anterioare nasterii in care sa fi realizat venituri impozabile, de natura profesionala, atunci da, poate beneficia de indemnizatie crestere copil fara probleme. Activiatea o va suspenda pe perioada acordarii indemnizatiei crestere copil.

Contributia la pensii nu are legatura cu indemnizatia crestere copil.

Da, trebuie sa plateasca acea contributie la pensii pentru ca venitul lui depaseste de 4 ori salariul mediu brut de 2117 lei, adica venitul de 8468 lei brut / an. Pentru indemnizatie insa nu are importanta daca a platit sau nu contributia pentru pensii, important este impozitul pe venit.


Alte intrebari despre Contributii sociale

TOP RASPUNSURI 2024