ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Se poate obtine formularul A1 fara a fi angajat?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
se poate obtine formularul A1 pentru administratorul unui SRL, dar care nu are contract de munca? (firma nu are nici un angajat, toata activitatea se bazeaza doar pe munca administratorului) - daca da, cum? ce pasi trebuie urmati?

Detalii :
- in primul rind, o precizare, sper, utila: toata activitatea descrisa se refera la "repararea si intretinerea aeronavelor",un domeniu care are reguli si cerinte specifice, in general cunoscute si acceptate in UE
- Firma este inregistrata si are sediul social in Romania, impozitele sint platite aici, are cod de inregistrare fiscala atribuit de Ministerul Finantelor
- Firma are un contract de prestari servicii in strainatate, pe care il executa in baza calificarii profesionale a administratorului(valabila si recunoscuta in toate statele membreUE).Contractul acesta este pe durata determinata (3 luni) si se poate prelungi in functie de cerintele partenerului
- Activitatea nu cred ca se poate considera "detasare", ci mai degraba "delegare" - asta din cauza termenilor contractului in ceea ce priveste programul de lucru (in general:3 saptamini lucrate, 1 saptamina libera, ideea e ca dupa o perioada lucrata urmeaza o perioda libera - iar in tara nu este nici un fel de activitate lucrativa, veniturile sint obtinute exclusiv de pe urma contractului mentionat mai sus)
In cazul expus, credeti ca mai este nevoie de A1? in cazul unui control in tara unde se desfasoara activitatea, cum se poate explica?

Multumesc pentru raspuns.
Sorin Duna

Sorin Duna
 User  Sorin Duna
a intrebat la 21 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Sorin Duna la 25 Mar. 2014
Daca nu este vorba de detasare si salariatul respectiv presteaza activiate in beneficiul firmei pe care o reprezentati, a angajatorului din Romania unde este incadrat cu CIM, atunci este delegare si nu aveti nevoie de A1. Taxele le platiti numai dvs in Romaia. Insa va trebui sa ii introduceti in contract cateva elemente specifice asa cum apare precizat in Codul muncii, la art. 18.

Art. 18
(1) In cazul in care persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, urmeaza sa isi desfasoare activitatea in strainatate, angajatorul are obligatia de a-i comunica in timp util, inainte de plecare, informatiile prevazute la art. 17 alin. (3) , precum si informatii referitoare la:
a) durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate;
b) moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum si modalitatile de plata;
c) prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurarii activitatii in strainatate;
d) conditiile de clima;
e) reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara;
f) obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala;
g) conditiile de repatriere a lucratorului, dupa caz.
(2) Informatiile prevazute la alin. (1) lit. a), b) si c) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.
(3) Dispozitiile alin. (1) se completeaza prin legi speciale care reglementeaza conditiile specifice de munca in strainatate.

Pe perioada delegarii i se vor plati o indemnizatie de delegare si chelutiuelile de transport si cazare.

Art. 44
(1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Sorin Duna
 User Sorin Duna
a raspuns la intrebare la 24 Mar. 2014
Multumesc mult pentru raspunsul Dvs. din care inteleg ca nu pot cere eliberarea acestui formular, neindeplinind nici una din conditiile expuse.(nu sint salariati, nu e vorba despre detasare, nu se desfasoara activitate in tara)

Totusi, avind in vedere cazul particular expus in intrebare, exista vreo solutie de a raspunde cumva pozitiv in cazul unui control?
(daca prezentarea cazului nu am facut-o destul de clara, va stau la dispozitie cu orice fel de precizari considerati necesare)
In masura timpuli disponibil, as prefera un raspuns (sau o sugestie) de la Dvs strict referitor la situatia expusa, raspuns pe care nu cred ca il pot gasi usor la Casa de pensii.

Va multumesc anticipat pentru intelegere.
Sorin Duna
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Mar. 2014
Formularul A1 se obtine pentru salariatii detasati in afara tarii, in spatiul UE, salariati care presteaza activitate in beneficiul unui tert cu care angajatorul de drept are incheiat un contract de prestari servicii si / sau de punere la dispozitie a personalului. Exista niste conditii pentru obtinerea lui, una dintre ele fiind obligatia firmei inregistrate in Romania de a presta activiate in tara in timpul detasarii salariatului. Practic 50% minim din personal trebuie sa deruleze activitate in tara pe perioada detasarii unuia sau mai multor salariati. Formularul se obtine de la Casa de Pensii si de acolo se pot obtine toate informatiile in aceasta directie.

Alte intrebari despre Contributii sociale

Expertii nostri
violeta Georgescu
Gratiela Petrescu George Andreescu Ioana Popa Radu Anton alexei delimart G Stancu
TOP RASPUNSURI 2024