ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ajutor somaj si calcul punct pensie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, In situatia in care o societate intra in dizolvare si lichidare si salariatilor le inceteaza contractele individuale de munca, acestia vor putea beneficia de ajutor de somaj daca societatea nu a achitat in ultimul timp contributiile la bugetul asigurarilor de somaj?
Daca nu sunt achitate aproximativ pt 2 ani calendaristici contributiile la CAS, angajatilor li se considera stagiu de cotizare perioada pt care angajatorul nu a achitat CAS atat pt angajat cat si pt angajator? Aceasta perioada li se ia in calcul la calculul punctului de pensie?

Monica Barbu
 User  Monica Barbu
a intrebat la 07 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Monica Barbu
 User Monica Barbu
a raspuns la intrebare la 08 Apr. 2014
Multumesc pt raspuns! Societatea nu este scutita prin lege la plata contributiilor. Atunci, sa inteleg ca daca nu sunt platite contributiile, angajattii care vor merge in somaj nu vor avea dreptul la indemnizatie si pt ca nu e platit CAS-ul, nu li se considera stagiu de cotizare perioada pt care nu s-a platit? Si nu li se ia in calcul pt punctul de pensie?
Mentionez ca salariatilor li s-au retinut pe statul de plata toate contributiile, societatea le-a declarat dar nu le-a platit la stat.
In situatia asta nu stim ce e de facut? Ce trebuie sa faca angajatii ca sa beneficieze de aceste drepturi?
Referitor la stagiul de cotizare, cf art 34 (2) din Legea 76/2002, constituie stagiu de cotizare perioada in care angajatorul nu a platit contributia, si se afla in procedura de lichidare, dizolvare. Din data de 20.12.2013 angajatorul este in procedura de dizolvare si urmeaza lichidarea, pentru perioada asta se constituie stagiu de cotizare?
Va multumesc pt. raspuns!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Apr. 2014
Numai in cazul in care societatea este scutita prin lege de plata contributiei pentru somaj, drepturile salariatilor nu vor fi afectate, altfel nu. Neplata contributiilor la somaj duce la reducerea sau lipsa stagiului de cotizare al salariatului, mai ales daca ajung sa reduca stagiul minim sub 12 luni in ultimele 24 anterioare datei la care salariatul depune solicitarea pentru indemnizatie.

Nu, nu se considera stagii de cotizare perioadele pentru care nu s-au virat contributiile atat timp cat ele nu au la baza o scutire prevazuta de legislatia aplicabila.

Alte intrebari despre Contributii

TOP RASPUNSURI 2024