ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Contributie CASS: coasigurat sau plata CAS pe baza veniturilor din dobanzi


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Suntem reintorsi de curand in Romania. Sotul are serviciu aici, eu nu. In schimb eu am venituri din dobanz (putin peste salariul mediu brut). Puteti sa ma lamuriti care ar fi solutia pentru mine in privinta asigurarii de sanatate: sa devin coasigurat (sa plateasca sotul pentru mine) sau sa platesc CASS separat pentru veniturile din dobanzi? Sau trebuie platite ambele?! Nu imi este foarte clar. Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Corina Stoica
 User  Corina Stoica
a intrebat la 14 Oct. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 14 Oct. 2015
Pentru veniturile din dobanzi, daca nu obtineti venituri din salarii, pensii, somaj, PFA veti datora, pe langa impozitul pe venituri din investitii si CASS (contributia la sanatate).
Conform legii sanatatii 95/2006 actualizata, calitatea de coasigurat poate fi indeplinita doar de anumite persoane. Pentru ca o persoana sa poata beneficia de asigurare fara plata contributiei trebuie sa se afle in intretinerea unei persoane asigurate.
Urmatoarele persoane pot avea calitatea de coasigurat: sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
Prin urmare, sunt doua conditii pe care o persoana trebuie sa le indeplineasca pentru a deveni coasigurat:sa nu aiba venituri proprii si sa fie in intretinerea salariatului.
Dispozitiile legale nu disting intre calitatea de asigurat cu plata contributiei si calitatea de asigurat fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse.
Astfel, vor beneficia de asigurare fara plata contributiei, sotul, sotia si parintii daca nu au venituri proprii si daca se afla in intretinerea asiguratului pe toata perioada in care asiguratul isi pastreaza aceasta calitate indiferent de modalitatea de asigurare: cu plata contributiei, fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse.
Persoanele in intretinere pot fi sotia sau sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele salariatului sau ale sotului sau sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, care pot avea sau nu domiciliu comun cu salariatul in a carui intretinere se afla si ale caror venituri nu depasesc 250 lei lunar, conform art. 56 din Codul fiscal.

Alte intrebari despre Contributii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Gratiela Petrescu G Stancu George Andreescu Radu Anton Ioana Popa Viviana Serni
TOP RASPUNSURI 2024