ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Contributii inteprindere individuala


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, vreau sa infiintez o inteprindere individuala prin care sa comercializez produse lucrate de mine handmade, cecontributii sunt obligatoriu de platit separat de impozit 16% ?

Adaugata in: Contributii
Carmen Corfa
 User  Carmen Corfa
a intrebat la 30 Mai. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 01 Iun. 2016
Pe langa impozitul care se calculeaza aplicand 16% la venitul net, persoanele care realizeaza venituri din activitati independente mai datoreaza obligatoriu la stat si contributii sociale pentru veniturile realizate: contributia de asigurari sociale(CAS) si contributia de asigurari sociale de sanatate( CASS ).
Cota CAS pe care II o datoreaza la sistemul de pensii, aceasta se aplica din 2016 asupra venitului net obtinut, care nu poate fi mai mic de35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de cinci ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
In 2016 castigul salarial mediu brut este de 2.681 lei,deci baza de calcul pentru CAS nu poate fi mai mica de 938,35 lei.
In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate, aceasta este in cota de 5,5%, baza de calcul difera in functie de modul de impunere, in sistem real sau pe baza normei de venit.
Acestea sunt contributii obligatorii, dar mai sunt si contributii optionale. Acestea sunt: contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj, contributia pentru asigurarea in caz de accidente de munca si boli profesionale, precum si contributia pentru concedii si indemnizatii (FNUASS). II poate alege sa plateasca FNUASS in cota de 0,85% din veniturile supuse impozitului pe venit pentru a putea beneficia de indemnizatii pentru concediile medicale.



Alte intrebari despre Contributii

TOP RASPUNSURI 2024