ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cum poate fi constrans angajatorul sa imi achite contributiile


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt angajata la o firma cu sediul social in Cluj-Napoca si cu puncte de lucru in diferite orase din tara. Eu lucrez la aceasta firma din martie 2014 insa de la data aceasta nu imi sunt achitate contributiile nici la pensii nici la sanatate si nici la somaj de catre angajator. Din discutiile avute cu angajatorul acesta sustine ca s-au facut platile, tergiverseaza sa dea un raspuns clar ultima ,,gaselnita" fiind aceea ca nu avea eliberata semnatura electronica. M-am interesat si la casa de sanatate din Cluj-Napoca si la casa de sanatate din Targu-Mures unde imi este domiciliu si unde imi desfasor activitatea si raspunsul pe care l-am, primit este ca aceasta firma nu are nici o raportare pentru anul 2014.Eposibil sa faca declaratiile la fisc in Cluj si sa nu se transmita datele mai departe catre oficiu de pensii , sanatate si somaj? Asta sustine angajatorul . Cert este ca eu nu pot beneficia de calitatea de asigurat si prin urmare de servicii medicale si nici contributiile catre pensii nu imi sunt achitate. Ce demersuri sa fac? Unde sa ma adresez? Angajatorul imi retine lunar din salar dar poate ca nu face aceste plati iar eu sunt disperata.

Caliman Angela
 User  Caliman Angela
a intrebat la 10 Sep. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Istrate Ioan
 User Istrate Ioan
a raspuns la intrebare la 24 Sep. 2014
Puteti face plangere la ANAF..media....
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Istrate Ioan
 User Istrate Ioan
a raspuns userului Ioana Popa la 24 Sep. 2014
Dupa care anaf-ul inchide firma si angajatii raman fara locuri de munca...
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Caliman Angela la 15 Sep. 2014
Puteti face plangere la ANAF, pentru ca angajatorul este obligat si in baza Codului fiscal sa va plateasca toate contributiile sociale de stat (sanatate, pensie si somaj - daca nu sunteti pensionara deja), cat si impozit. Iar Codul fiscal este instrumentul de lucru al celor de la ANAF.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 11 Sep. 2014
Nu , art. 3 alin. 1 lit. p din Legea 263/2010 face referire la perioada in care o persoana desfasoara activitate in baza unui contract individual de munca se datoreaza contributii la sistemul asigurarilor sociale iar aceasta perioada constituie stagiu de cotizare in acest sistem si in situatia in care angajatorul nu a achitat contributiile.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Caliman Angela
 User Caliman Angela
a raspuns userului adriana iancu la 11 Sep. 2014
Sa inteleg ca angajatorul poate fi obligat de catre casa de pensii in baza art. 3 alin1 lit p din Legea 263/2010 sa imi achite contributiile ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 11 Sep. 2014
Angajatorul este obligat sa depuna lunar Declaratia 112 - privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate - conform Ordinului comun al ministrului finantelor publice nr.1977/09.12.2013, ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice nr.2757/ 23.12.2013 si al ministrului sanatatii nr. 1580/ 23.12.2013. Nedepunerea sau depunerea cu intarziere a formularului declaratiei 112 constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit prevederilor art. 219 din O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile şi completarile ulterioare, cu amenda de 500 ? 1.000 pentru persoane fizice, respectiv 1.000 ? 5.000 lei pentru persoane juridice. In situaţia ?n care angajatorul nu depune in mod repetat declaratia lunară, acesta va fi declarat inactiv, cu consecintele legale ce decurg de aici.
In cazul in care angajatorul nu aefectuat plata contributiilor, Art. 45 alin. 5 din Legea 263/2010 prevede ca dispozitiile acestei legi, referitoare la neplata contributiei de asigurari sociale, se completeaza cu prevederile legale privind executarea creantelor bugetare. Astfel, casa de pensii are obligatia sa intreprinda actiunile necesare pentru excutarea angajatorilor care nu au platit contributiile. Salariatul nu poate fi sanctionat prin nerecunoasterea stagiului de cotizare datorita neindeplinirii obligatiei angajatorului.
In concluzie, perioada in care o persoana desfasoara activitate in baza unui contract individual de munca se datoreaza contributii la sistemul asigurarilor sociale iar aceasta perioada constituie stagiu de cotizare in acest sistem si in situatia in care angajatorul nu a achitat contributiile in baza art. 3 alin. 1 lit. p din Legea 263/2010.

Alte intrebari despre Contributii

TOP RASPUNSURI 2024