ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Declaratia 112


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Cum intocmesc declaratia 112 in situatia in care salariatii din firma in luna Iunie 2012 au contractul suspendat potrivit art. 52/1. lit.c din Codul Muncii si sunt platiti cu 75 % conf. art. 53/1 din Codul Muncii si retin toate contributiile aferente bugetului.

Adaugata in: Contributii
Georgiana Ulrich
 User  Georgiana Ulrich
a intrebat la 05 Iul. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 11 Iul. 2012
Contractul se suspenda in baza art. 52 alin. 1 c), acest lucru apare in Codul muncii si in Revisal, chiar daca ei sunt in continuare platiti cu indemnizatie de 75% din salariul de baza.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 11 Iul. 2012
Referitor strict la intrebarea privind perioada de suspendare pentru intreruperea temporara a activitatii, se tine seama de aceasta perioada in cazul CCC pentru ca indemnizatia se plateste din bugetul de salarii si este supusa impozitului si calculului contributiilor obligatorii prevazute de Codul fiscal. Mai mult, este o perioada care nu are la baza motive imputabile sau vointa unilaterala a salariatului, asa cum este cazul concediului fara plata pentru nevoi personale, versus cel pentru studii urmate din initativa angajatorului sau aprobate de acesta. Pe perioada intreruperii activiatea este suspendata, insa un salariat aflat in atare situatie este platit cu o indemnizatie de natura salariala, impozabila. Chiar daca salariatul obtine venit, contractul de munca este suspendat prin aplicarea acestei masuri, asa cum prevede legea.

Codul muncii nu prevede perioade minimale sau maximale ale concediului fara plata, cu atat mai mult cand vorbim de intreruperea activitatii. Legea nu stabileste pe ce perioada minima sau maxima angajatorul poate aplica aceasta masura, tocmai pentru ca angajatorul este sigurul care poate stabili cand inceteaza sau au incetat motivele pentru care a recurs la aceasta masura.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marian Vasile
 User Marian Vasile
a raspuns userului georgeta ganea la 09 Iul. 2012
Sa o luam metodic :
I. Angajatorii nu au dreptul sa trimita salariatii in concediu fara plata . Cf. Codului muncii republicat :
...
Art. 54
Contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.
...
II. Unde se face referire in Codul muncii la concediu fara plata din initiativa angajatorului? Unde scrie ca acesta este minimal si ce inseamna minimal?
III. Art. 53, alin. 3 din Codul muncii republicat nu inventariaza nimic :

Art. 53

(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

IV. De ce amestecati OUG nr. 111/2012 cu Codul muncii si HG nr. 500/2011? Prevederile HG nr. 500/2011 sunt extrem de clare:
.....
Art. 3
.....
(2) Registrul se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde urmatoarele elemente:
....
h) perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale;

Incetez discutia polemica, deoarece este total pe langa intrebarea dnei. Georgiana Ulrich. La aceasta intrebare, raspunsul este, intr-adevar : declaratie 112 ca intr-o luna obisnuita.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 07 Iul. 2012
Raspunsul este adresat domnului Vasile Marian.

As raspunde cu o intrebare. Ce articol de suspendare a CIM se aplica in cazul in care angajatorii trimit salariatii in concediu fara plata pe perioade mai mari decat cele inventariate la art. 52, alineatul 3.? Aceste suspendari de contract se inregistreaza in REVISAL.
Concediu pentru ingrijire copil bolnav pana la 7 ani, respectiv 18 ani pentru copil cu handicap, este reglementat de aceeasi ordonanta de urgenta ca toate celelalte concedii medicale, sunteti de acord cu mine, da? Si totusi in inventarul suspendarilor din REVISAL acest articol este trecut.
Art. 51
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
...
b) concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;

Va rog sa-mi spuneti care ar fi rationamentul pentru care potrivit art. 2 din OUG 111 din 2010 se tine seama de perioadele de intrerupere a activitatii.
(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...
f) se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
Sigur nu este vorba de perioadele cand se acorda 75 % , deoarece in aceasta situatie salariatul obtine venit si nu ar trebui sa mai fie trecuta aceasta prevedere.
Concediul fara plata la initiativa angajatorului, potrivit codului muncii este minimal. Prin contractele colective de munca se negociaza perioade mai mari de concediu fara plata pentru reducerea sau intreruperea activitatii.
Raman la parerea ca aceste perioade trebuie trecute in revisal.
Multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marian Vasile
 User Marian Vasile
a raspuns userului georgeta ganea la 06 Iul. 2012
Apreciati gresit in privinta Revisal. Probabil ati observat ca art. 53 (1) nu este articol de suspendare, ci doar reglementeaza cuantumul drepturilor banesti de care beneficiaza salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta. In schimb, art. 52, 1c este temei de suspendare a CIM din initiativa angajatorului.
In concluzie, se intocmeste o decizie colectiva de suspendare a CIM pentru toti salariatii, in temeiul art. 51, alin. (1), lit. c), care decizie va preciza si nivelul indemnizatiei (75% din salariul de baza). Aceasta decizie colectiva se opereaza in Revisal individual, pentru fiecare salariat in parte.
Pe rationamentul dvs., se opereaza in Revisal doar suspendarile de CIM in care salariatul nu este platit, ceea ce contrazice flagrant prevederile HG nr. 500/2011 :
...
Art. 3
...
(2) Registrul se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde urmatoarele elemente:
....
h) perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 05 Iul. 2012
Apreciez ca in cazul prezentat de dumneavoastra , daca salariatii sunt platiti, nu trebuie sa suspendati CIM in baza art 52,1,c. Probabil ati observat ca art 53 1 nu este articol de suspendare care trebuie inregistrat in REVISAL si bineinteles nici de transmitere la ITM.
Declaratia 112 se depune ca intr-o luna normala. La nivelul angajatorului trebuie sa fie o decizie din care sa rezulte ca pe o anumita perioada determinata de timp se aplica aceasta diminuare a salariilor..

Alte intrebari despre Contributii