ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Restante despre care nu stiam la Fondul de sanatate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara,

As avea nevoie de ajutor legat de o mica problema referitoare la casa de sanatate, pe care am aflat-o facand un simplu drum in Bucuresti, la sediul lor, ca sa-mi fac un banal card european de sanatate.
Am inteles ca ei fac verificari pe 5 ani in urma. Pe scurt, eu din aprilie 2006 pana in septembrie 2008 am fost PFA si am platit la fondul de sanatate o suma lunara pentru un venit anual declarat estimativ.
De la ANAF am primit deciziile anuale de impunere si am achitat toate obligatiile pe care le aveam, intotdeauna.
Ei bine, de la Casa de Sanatate n-am primit nimic, nicio instiintare ca as mai avea de platit ceva; am aflat la sediul lor, ca ei nu au obligatia, prin lege, sa anunte ceva, ci ca asiguratul trebuie sa mearga sa-i instiinteze ce venituri a realizat si sa le dea bani !
Am mai citit, inclusiv pe site/ul CASMB ca ei, de fapt, NU reduc cu 50% penalitatile pana la 30 iunie a.c. Decat celor care au depus la timp declaratiile de venit pentru a li se calcula contrib. catre fondul de sanatate adica daca as fi depus in 2008 pt 2007 si in 2009 pt 2008, dar care nu au achitat sumele datorate. Adica celor care erau deja inregistrati cu sume de plata. Iar eu nu sunt inregistrata... Celor care nu au declarat la timp veniturile reale, nu li se aplica reducerea de 50%.
Pe de alta parte, eu am avut activitati ca PFA si in 2006 - iar datoriile la sanatate pt 2006 s-au prescris deja la 1 ianuarie 2012. Nu am primit nicio instiintare de plata de nicaieri.
Am sunat si la Administratia fiscala si am intrebat daca figurez cu plati restante, dar nu am specificat pt ce anume si mi-au spus ca le ei nu figurez cu nimic restant.
Nu prea stiu ce sa fac... Nici nu stiu cum sa calculez ce restante as avea ca sa stiu la ce sa ma astept. Inteleg ca daca merg sa mi le calculeze ei, la casa de sanatate, ma trec automat cu datorii... Se calculeaza 5,5% pe an aplicat la venitul brut sau la ce a ramas dupa ce scad cheltuielile deductibile ? Si dobanda care ar fi ? Am inteles ca penalitatile sunt 0,1% pe zi...

Va multumesc anticipat pentru ajutor !

Andreea V
 User  Andreea V
a intrebat la 16 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian Stroia
 User Adrian Stroia
a raspuns userului Ioana Popa la 10 Iul. 2014
Buna ziua. Am si eu o problema oarecum asemanatoare. Sunt pfa din 2012 si in fiecare an cand imi vine de plata diferenta de impozit pe anul anterior nu imi vine si pentru CASS. Ca atare am platit doar diferenta de impozit si nu si cea de CASS pentru ca veniturile au fost mai mari decat cele estimate in fiecare an. Ce trebuie sa fac? Mi-e ca ma trezesc peste cativa ani cu o suma greu de achitat la care s-au acumulat dobanzi penalizatoare.
Multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Mai. 2012
Se aplica o cota de 5.5% la venitul lunar net, si nu la venitul brut nici cel anual. Penalizarea este de 0.01% pe zi calculata cu capitalizare. Nu imi dau seama pe ce perioada se presupune a fi restanta. Daca insa ati platit toata perioada in care ati fost PFA atunci nu aveti de ce sa va faceti probleme. Mergeti la Casa de sanatate cu dovada platilor efectuate.

Alte intrebari despre Contributii

TOP RASPUNSURI 2024