ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Coasigurator cass


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am o salariata care doreste sa-l pun pe sotul ei, care nu este angajat, coasigurat (doar pentru contributia de sanatate ) pentru a putea beneficia de servicii medicale. Nu-l pot pune in intretinerea ei pentr ca are venituri din arenda, dar spune ca i-a recomandat dr. ei de familie sa-l puna la ea la serviciu coasigurat la contributia de sanatate. Poate cineva sa-mi spuna daca este posibil acest lucru?


Adaugata in: Deduceri
Apatean Claudia
 User  Apatean Claudia
a intrebat la 19 Dec. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 20 Dec. 2012
Cu alte cuvinte, daca suprafata terenului detinut de sotul salariatei depaseste limitele impuse de codul fiscal, se considera ca persoana in cauza (care doreste sa fie trecuta in intretinerea salariatului) realizeaza venituri proprii. Nu stiu ce norma ati redat dvs pentru ca nu ati mentionat, dar:

ART. 27 alin. (1) din Ordin Nr. 617 din 13 august 2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate prevede ca "persoanele asigurate in baza art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din lege, respectiv sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflate in intretinerea unei persoane asigurate, denumite in continuare coasigurati, isi pastreaza calitatea de asigurat si drepturile care decurg din aceasta numai in perioada in care persoana in a carei intretinere se afla are calitatea de asigurat".
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 20 Dec. 2012
Coasiguratul este persoana aflata in intretinerea asiguratului si care nu realizeaza venituri pe perioada aflarii in intretinere. Din acest motiv am redat acest articol.

Vedeti si aici o explicatie a colegilor mei. http://www.youtube.com/watch?v=hjaItEDGffo
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 20 Dec. 2012
Deducerea personala este cu totul altceva .Doamna doreste sa afle daca poate sa ia in calitate de coasigurat sotul unei salariate.
Salariatul pentru a putea fi luat de sotie coasigurat va trebui sa dea o declaratie pe proprie raspundere ca nu obtine venituri la care sa se calculeze contributia de asigurari de sanatate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 19 Dec. 2012
Raspunsul in gasiti in Codul fiscal, art. 56 alin. 7.

Art. 56 Deducere personală

(7) Nu sunt considerate persoane aflate ?n ?ntreţinere:
a) persoanele fizice care deţin terenuri agricole şi silvice ?n suprafaţă de peste 10.000 mp ?n zonele colinare şi de şes şi de peste 20.000 mp ?n zonele montane;
b) persoanele fizice care obţin venituri din cultivarea şi din valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor ?n sere, ?n solarii special destinate acestor scopuri şi/sau ?n sistem irigat, din cultivarea şi din valorificarea arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor, precum şi din exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole, indiferent de suprafaţă.

Asa cum spuneti si dvs, sotul salariatei nu poate figura in intretinerea ei, avand acele terenuri date in arenda.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 19 Dec. 2012

In afara veniturilor din salarii si asimilate acestora, se creaza obligatia pentru plata contributiei in situatiile prezentate mai jos.Daca sotul doamnei se regaseste in una din situatiile de mai jos ar trebui sa fie contribuabil.
Norma
Art. 6. - (1) Veniturile realizate de persoanele care desfasoara activitati independente asupra carora se calculeaza contributia sunt veniturile comerciale si veniturile din profesii libere realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica.
(2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comert ale asiguratilor, asa cum sunt prevazute in Codul fiscal si in Normele metodologice de aplicare a acestuia.
(3) Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar public, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.

Art. 7. - (1) Persoanele care desfasoara activitati independente au obligatia de a vira trimestrial contributia aplicata asupra:
a) venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, conform prevederilor Codului fiscal, realizate de persoanele care desfasoara activitati independente ale caror venituri sunt determinate pe baza contabilitatii in partida simpla;
b) venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, determinate pe baza normelor de venit stabilite de Ministerul Economiei si Finantelor prin nomenclatorul activitatilor pentru care venitul se stabileste pe baza de norme de venit, in cazul persoanelor ale caror venituri sunt determinate pe baza de norme de venit.
(2) In cazul persoanelor care obtin venituri din activitati independente ale caror venituri sunt determinate pe baza de norma de venit si care beneficiaza de o reducere a normelor de venit, cota stabilita de lege se va aplica la veniturile care se supun impozitului pe venit rezultate din norma redusa, determinata potrivit reglementarilor in vigoare pentru impunerea veniturilor respective.
(3) Pentru veniturile realizate din activitati independente, contributia se plateste de persoana care le realizeaza.

Art. 8. - (1) Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente vireaza trimestrial contributia calculata la venitul estimat, pana la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru.


Alte intrebari despre Deduceri

TOP RASPUNSURI 2024