ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Deduceri transport


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Care sunt criteriile dupa care pot sa-i cer angajatorului sa-mi asigure sau sa-mi deduca costurile navetei?

Adaugata in: Deduceri
Alexandru Octavian Burcea
 User  Alexandru Octavian Burcea
a intrebat la 03 Dec. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 04 Dec. 2012
Raspunsul meu era pentru utilizator, nu pentru dumneavoastra, din perspectiva angajatului si a fortarii angajatorului de a suporta acesata cheltuiala.

Cheltuiala este deductibila doar daca apare in CCM, altfel nu este precizata experes de Codul fiscal.

Art. 21
(3) Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:
c) cheltuielile sociale, în limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare. Intra sub incidenta acestei limite, cu prioritate, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru înmormantare, ajutoarele pentru boli grave sau incurabile si protezele, precum si cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor activitati ori unitati aflate în administrarea contribuabililor: gradinite, crese, servicii de sanatate acordate în cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea într-o unitate sanitara, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti, pentru scolile pe care le au sub patronaj, precum si alte cheltuieli efectuate în baza contractului colectiv de munca. În cadrul acestei limite, pot fi deduse si cheltuielile reprezentand: tichete de cresa acordate de angajator în conformitate cu legislatia în vigoare, cadouri în bani sau în natura oferite copiilor minori si salariatilor, cadouri în bani sau în natura acordate salariatelor, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si pentru membrii de familie ai acestora, ajutoare pentru salariatii care au suferit pierderi în gospodarie si contributia la fondurile de interventie ale asociatiei profesionale a minerilor, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament.

Cheltuiala privind transportul la si de la locul de munca al salariatului nu este suma impozabila, daca este acordata, este altceva. Dar ea poate deveni deductibila doar daca apare in CCM. Cat timp nu s-a discutat acest lucru la angajare cel mai probabil el nu este precizat in documente de procedura interna la nivelul angajatorului nu va fi platit acest transport.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 04 Dec. 2012
Am informat doar ca posibilitate nu ca obligatie.Salariatul este dator sa incerce.Raspunsul il poate primi doar de la angajator.Destinatia acestui fond este si pentru decontarea acestor cheltuiei de transport.Codul fiscal permite acest lucru.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 04 Dec. 2012
Angajatorul nu are, prin lege, o astfel de obligatie. Daca nu a fost negociata in prealabil in contractul de munca si nu exista precizata in Regulamentul Intern sau in Contractul colectiv, legal el nu poate fi obligat sa suporte aceasta cheltuiala. In general angajatorii suporta cheltuielile de transport pentru derularea activitatii, dar nu si naveta la si de la locul de munca. Nu prea aveti cum sa il obligati, nu aveti baza legala.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 04 Dec. 2012
Din fondul social de 2% calculat la fondul de salarii , angajatorul poate suporta contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, Pentru a obtine acest drept va recomand sa va adresati angajatorului cu o cerere si lunar pe baza cheltuielilor de transport angajatorul sa va deconteze aceasta cheltuiala.
Cheltuiala este deductibilia, se acorda in suma neta, nu este avantaj, deci nu se cumuleaza cu celelalte venituri si nu se impoziteaza.

Alte intrebari despre Deduceri

TOP RASPUNSURI 2024