ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Incadrare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In urma unui accident am pierdut vederea la un ochi; pot fi incadrat persoana cu handicap ? Si daca da, ce drepturi as avea ?

Adaugata in: Deduceri
Marian Petre
 User  Marian Petre
a intrebat la 23 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 23 Oct. 2012
Sigur ca da, va puteti inclusiv pensiona pentru invaliditate daca ti realizat cel putin o treime din stagiul complet de cotizare.

Puteti, ca persoana incadrata cu grad de handicap, sa primiti o indemnizatie conform legii 448/2006.

Art. 58 - legea 448/2006 cu modificarile si completarile ulterioare:

(3) Adultul cu handicap vizual grav primeste pentru plata insotitorului o indemnizatie echivalenta cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unitatile de asistenta sociala din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi.

(4) Adultul cu handicap beneficiaza, in conditiile prezentei legi, de urmatoarele prestatii sociale:

a) indemnizatie lunara, indiferent de venituri:

1. in cuantum de 202 lei, pentru adultul cu handicap grav;

2. in cuantum de 166 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;

b) buget personal complementar lunar, indiferent de venituri:

1. in cuantum de 91 lei, pentru adultul cu handicap grav;

2. in cuantum de 68 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;

3. in cuantum de 33,5 lei, pentru adultul cu handicap mediu.

(5) Beneficiaza de prestatia sociala prevazuta la alin. (4) lit. b) si familia sau reprezentantul legal al copilului cu handicap grav, accentuat ori mediu pe perioada in care il are in ingrijire, supraveghere si intretinere.

(6) Nu pot beneficia de prevederile alin. (4):

a) adultii cu handicap ingrijiti si protejati in centre rezidentiale publice, cu exceptia centrului de tip respira;

b) persoanele cu handicap care sunt retinute, arestate sau condamnate definitiv la o pedeapsa privativa de libertate, pe perioada retinerii, arestarii ori a detentiei;

c) adultii cu handicap grav sau accentuat care realizeaza venituri, aflati in ingrijirea si protectia asistentului personal profesionist.

(7) Nu pot beneficia de prevederile alin. (4) lit. a) adultii cu handicap grav sau accentuat care nu realizeaza venituri, aflati in ingrijirea si protectia asistentului personal profesionist.

(8) Nu pot beneficia de dreptul prevazut la alin. (1) copiii cu handicap care se afla in internate sau centre de plasament aferente unitatilor ori institutiilor de invatamânt special sau in alte tipuri de institutii publice cu caracter social, cu exceptia centrului de tip respira, in care se asigura intretinere completa din partea autoritatii administratiei publice.

(8) Abrogat.

(9) De dreptul prevazut la alin. (2) poate beneficia copilul bolnav de SIDA numai pe perioada in care este ingrijit in familie.

(10) Sumele aferente drepturilor prevazute la alin. (1)-(5) si cheltuielilor de administrare se vor asigura prin bugetele proprii ale judetelor/sectoarelor municipiului Bucuresti din transferuri de la bugetul de stat catre bugetele locale, prevazute cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse.

(11) Plata drepturilor prevazute la alin. (1)-(5) se realizeaza prin directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti.

(12) Bugetul personal complementar prevazut la alin. (4) lit. b) nu este luat in calcul la stabilirea altor drepturi si obligatii.

(13) Cuantumul drepturilor se actualizeaza anual cu indicele cresterii preturilor de consum, prin hotarâre a Guvernului.

(14) Drepturile restante aferente deciziilor emise si neplatite in anul 2006 pentru persoanele cu handicap vizual, stabilite in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 *) privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap, aprobata cu modificari si completari prin Legea 519/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se asigura si se platesc de catre Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse prin directiile de munca si protectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

De asemenea, persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiaza de anumite facilitati precum scutire de impozit pe venit, in cazul realizarii lui, facilitati privind transportul public etc. Ele se regasesc prevazute in Codul fiscal. - http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Cod_fiscal_norme_2012.htm

Alte intrebari despre Deduceri

TOP RASPUNSURI 2024