ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


salariu


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Avand deja oprire pe salariu, care este procentul maxim pe care bancile pot sa mi-l opreasca din salariu?

Adaugata in: Deduceri
Nicolae-sorin Nasta
 User  Nicolae-sorin Nasta
a intrebat la 21 Iul. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 31 Iul. 2012
Revin putin asupra raspunsului, pentru ca am incercat sa aflu mai multe informatii de la un jurist, iar acesta m-a directionat spre Codul de procedura civila:

Art. 409
(1)Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:

a)pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlul de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;

b)pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2)Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

(3)Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta a acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

(4)Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.

(5)Urmarirea drepturilor mentionate la alin. (4) se va putea face in limita a 1/2 din cuantumul acestora.

(6)Sumele retinute potrivit alin. (1)-(4) se elibereaza sau se distribuie potrivit art. 562 si urmatoarele.

(7)Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru nici un fel de datorii.


Ceea ce ar insemna ca se aplica aceasta regula pentru orice poprire asupra venitului salarial.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Marian Vasile la 31 Iul. 2012
Aceea retinere mentionata in Codul muncii se refera la daunele provocate de salariat angajatorului, nu de poprirea pusa de banca in cazuyl unui credit. Nu se aplica in relatia banca - client prevederile din Codul muncii republicat, nu sunt angajat - angajator. Banca poate retine, in temeiul contractului incheiat, suma pe care persoana o datoreaza. Acest lucru vi-l spun din experienta proprie.

Va redau mai jos si interpretarea articolul de catre un jurist, asa cum ati solicitat, si anume a dl profesor Alexandru Ticlea, in lucrarea "Codul muncii comentat", Editia a II-a revizuita si comentata, din 2011, si anume:

"Textul reglementeaza modalitatea de acoperire a pagubei produse angajatorului. Indiferent de marimea acesteia, salariul este singurul venit supus executarii.
Avand in vedere rolul acestuia de sursa pentru asigurarea existentei salariatului si a familiei sale, retinerile sunt limitate, de regula la 1/3, iar ca exceptie la 1/2.
Art. 257 trebuie coroborat cu art. 169 alin (2) din Codul muncii potrivit caruia retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila." - pag. 282 din lucrarea mentionata.

In cazul de fata vorbim de o dauna adusa bancii, si nu angajatorului, caz in care, repet, nu au aplicabilitate prevederile din Codul muncii. Nefiind vorba de relatia angajat - angajator.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marian Vasile
 User Marian Vasile
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Iul. 2012
Banca nu poate revendica orice suma, in orice conditii, ci doar cu respectarea legii.
In opinia mea, formularea art. 169, alin. (4) din Codul muncii este foarte clara : "Retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net", legiuitorul considerand ca salariatului trebuie sa-i ramana o parte din salariu pentru subzistenta.
In acelasi spirit este rezolvata situatia retinerilor pentru daune cauzate angajatorului :
....
Art. 257
(1) Suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza din partea angajatorului la care este incadrata in munca.
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza jumatate din salariul respectiv.
....
Astept opinia unui jurist.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Marian Vasile la 26 Iul. 2012
Aici e vorba de poprirea pusa de banca, nu de angajator. Adica banca are dreptul sa isi traga suma datorata de persoana care a luat creditul, daca aceasta nu plateste la timp.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marian Vasile
 User Marian Vasile
a raspuns la intrebare la 24 Iul. 2012
Cf. Codului muncii republicat :
............................................
Art. 169
............................................
(3) In cazul pluralitatii de creditori ai salariatului va fi respectata urmatoarea ordine:
a) obligatiile de intretinere, conform Codului familiei;
b) contributiile si impozitele datorate catre stat;
c) daunele cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
(4) Retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 23 Iul. 2012
Acest lucru, in opinia mea, ar putea figura in contractul de credit sau va poate comunica banca acest detaliu. Presupun ca va pot opri rata pe care o aveti de plata, dar cel mai bine intrebati la banca.

Alte intrebari despre Deduceri

Expertii nostri
Ioana Popa
Viviana Serni adriana iancu Marius Ion Gratiela Petrescu George Andreescu G Stancu