ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Adeverinta medicala prezentata de salariat la serviciu


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Va suspun atentiei urmatoarea problema:
Am un salariat care pe parcursul unui an scolar a prezentat lunar concedii de incapacitate temporara si adeverinte medicale eliberate de medicul de familie. Pe langa aceste adeverinte si concedii medicale, angajatul a mai avut zile absentate neacoperite cu documente de motivare.
Unele concedii au fost platite altele, au fost refuzate de CASS. Refuzul a fost din cauza ca angajatul a despasit numarul de zile de incapacitate temporara de munca (peste 90 de zile fara viza de medic expert).

Conform Codului Muncii, pe perioada de incapacitate temporara de munca nu se suspenda CIM.
Va rog sa imi spuneti care este temeiul legal al:
1. adeverintelor medicale eliberate de medicul de familie?
2. adeverintele medicale constituie baza legala pentru motivarea acelor zile?
3. pe ce perioada se elibereaza o adeverinta medicala?
4. se poate suspenda CIM pe baza acestor adeverinte?
5. daca un angajat prezinta angajatorului un an de zile pentru lunile absentate numai adeverinte medicale cum figureaza in aceasta perioada in Revisal, in condica de prezenta a institutiei si care este statutul lui ca angajat.
6. cum putem anula efectul adeverintelor medicale prin stipularea lor in Regulamentul de ordine Interioara?
7. care este temeiul legal al adeverintelor medicale aduse din strainatate scrise in limba romana si neuatentificate de notar.

Adaugata in: Legislatia muncii
Alina Truica
 User  Alina Truica
a intrebat la 22 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Dragos O. la 24 Aug. 2012
Contractul nu poate fi incetat fara cercetare. Insa aceste adeverinte nu se acorda oricand si oricum, si in orice numar. Au si ele o limita. Tocmai de aceea, intr-o alta discutie, i-am sugerat doamnei sa verifice legalitatea acestor documente.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Dragos O.
 User Dragos O.
a raspuns la intrebare la 24 Aug. 2012
Nu puteti face plata pe baza unei adeverinte medicale, ci numai pe baza certificatului de concediu medical. Cel mult o puteti accepta la motivarea absentei, in niciun caz ca document de plata.
Dupa parerea mea, ele nu pot fi acceptate nici ca justificarea absentei de la locul de munca deoarece medicii le dau cum vor, spre deosebire de certificatele de CM, care sunt formulare cu regim special.
De ce nu i-ati facut convocare in vederea efecturarii cercetarii disciplinare pentru absentele nemotivate? Pana acum ii puteati deja inceta disciplinar contractul de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 22 Aug. 2012
Codul muncii nu stipuleaza ca nu se suspenda CIM pe perioada incapacitatii temporare de munca, din contra. Concediul medical reprezinta cauza de suspendare de drept a CIM, insa nu se opereaza in Revisal ca in cazul altor suspendari ce au la baza o decizie.

Medicul de familie poate da un numar de 30 de zile concediu medical pentru incapacitate temporara de munca, restul zilelor fiind acordate de medicul specialist. Din acest motiv probabil au fost respinse, numarul lor fiind depasit.

Art. 50
Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca.

Pe perioda concediului angajatul nu primeste salariu si sporuri, ci o indemnizatie medicala calulcata conform prevederilor OUG 158/2005.

Angajatul aflat in concediu medical figureaza ca fiind in acest tip de concediu, este motivata absenta lui. Insa trebuia verificata acordarea acestor zile de concediu medical, pentru a va asigura ca ele au fost acordate legal, pe drept, si nu doar pentru ca salariatul sa faca rost de mai multe zile libere.

Nu aveti voie sa anulati efectul adeverintelor medicale in Regulamentul intern, nu puteti avea o astfel de prevedere. Este ca si cum ati incalca dreptul salariatului la acest tip de concediu, ceea ce este ilegal. Concediul medical este ordin de plata pentru angajator, prin lege, caz in care va trebui sa respectati legea si nu sa introduceti clauze contrare in Regulament.

De concediu medical in Romania beneficiaza doar salariatii de aici, pentru care s-a platit contributia de 0.85% pentru concedii si indemnizatii, nu si cei care au lucrat in afara tarii.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024