ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Am dreptul sa fiu platita pe perioada de proba


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Este vorba de un post de vanzatoare la un magazin de haine. Am fost contactata de angajator si ca urmare al unui mini-interviu am stabilit ca din data de 29.01.2014 sa merg pentru o perioada de cca 2 saptamani in proba sa vad daca imi va place. Au trecut cele 2 saptamani si in data de 09.02.2014 am fost sunata sa ma intrebe daca sunt de acord sa mi se faca angajarea si daca da atunci in urmatoarea zi sa duc actele necesare pentru angajare. Asa am si facut. In prima zi oficiala de lucru, adica 12.02.2014 mi s-a spus ca nu au putut sa imi faca contractul deoarece calculatorul contabilului e stricat. Asa am mai stat 2 saptamani, iar azi in loc sa mi se dea contractul de angajare am primit inapoi actele ce le-am dus in urma cu 2 saptamani si am primit salariul pe jumatate de luna spunandu-mi-se ca celelalte 2 saptamani eram in proba si ca nu se plateste. Cum ma sfatuiti sa procedez pentru a mi se face dreptate?

Mentionez faptul ca atunci cand am cerut o explicatie ca de ce nu ma mai angajeaza mi s-a spus ca "nu stiu prea multe si nu ma poate lasa singura in magazin", asta deoarece cat timp am lucrat seful statea cu mine in magazin.

Va multumesc!

Mirabela Petrache
 User  Mirabela Petrache
a intrebat la 04 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mirabela Petrache la 06 Mar. 2014
Gasiti pe siteul ITM astfel de modele, dati o cautare si pe Google. Pentru cele doua saptamani de asa-zisa proba cat timp nu ati primit niciun ban legal nu puteti forta angajatorul sa va plateasca, pentru ca nu exista contract semnat. Dar pentru perioadele in care ati primit bani si nu a existat contract aceea este munca la negru. Nu scapati din vedere ca si dvs puteti fi sanctionata de ITM pentru munca la negru, prin amenda.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mirabela Petrache
 User Mirabela Petrache
a raspuns userului Ioana Popa la 05 Mar. 2014
Eu am primit acei bani fara sa semnez vreun act, asadar nu am nimic concret doar inregistrarile de pe camerele video amplasate in magazin si colega cu care eram in tura, iar datorita faptului ca magazinul este amplasat in incinta unei galerii m-au vazut si restul angajatilor de la celelalte firme.
Daca dumneavoastra credeti ca in ciuda acestor lucruri are rost sa depun o sesizare va rog sa ma ajutati cu un model de formular de acest gen.
Va multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Mar. 2014
Dvs ati muncit la negru cele doua saptamani pentru care ati fost platita, pentru ca nu ati semnat un contract de munca asa cum prevede legea. Contractul se incheie intotdeauna inainte de inceperea activitatii, niciodata dupa pentru ca legea nu permite aceasta alternativa.

Depuneti o sesizare la ITM daca puteti face dovada muncii derulate si a banilor primiti, puteti incerca si o actiune in instanta.

Pentru cele doua saptamani neplatite, atat timp cat nu a existat un contract semnat intre dvs si anagajator el nu este obligat sa va plateasca un salariu, pentru ca nu s-a agreat unul prin document scris. Nu este corect si nici etic cum a procedat acest angajator, dar legal nu poate fi acuzat de munca la negru in cele doua saptamani pentru ca nu ati primit bani pentru ele. Mai repede ati facut munca voluntara si nu de pe pozitia de salariat.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024