ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Amenda ITM pentru un contract civil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! Doresc sa va solicit opinia si un sfat in urmatoarea situatie:

Sunt administratorul unei firme cu 6 angajati care au C.I.M. Contabila firmei, este o pensionara care domiciliaza in afara localitatii unde desfasor activitatea si are o vechime de peste 40 de ani in contabilitate. Din anul 2009, am incheiat cu dansa un contract civil, in baza caruia o platesc pentru faptul ca se ocupa de documentele contabile. Pentru aceasta, ne vedem 1 data la luna sau chiar la doua luni.

In urma unui control ITM, s-au legat de acest contract civil si mi-au spus ca asta este munca la negru. Drept urmare, am fost sanctionat cu o amenda de 10.000 de lei! Inca nu-mi este clar de ce am fost sanctionat atat de drastic si cine are de suferit datorita acestui tip de contract care implica o astfel de sanctiune.

As vrea sa stiu, ce solutie am pentru a rezolva aceasta situatie si daca aceasta amenda a fost indreptatita, fiindca ma simt pur si simplu abuzat. Contabila plateste impozit pentru sumele platite, eu o platesc pe dansa prin transfer bancar, iar contractul este inregistrat la finante.
Nu stiu care este greseala mea si de ce sunt sanctionat atat de drastic, fara sa am posibilitatea unui eventual avertisment sau schimbarea tipului de contract in viitorul imediat. Contabila mi-a propus in 2009 acest contract, nu doreste sa fie angajata, are o pensie si inca mai poate presta o munca de acest tip, la domiciliul dansei.
Nu mai discut despre felul in care am fost tratat de fata cu alte persoane si acuzatiile privitoare la munca la negru...
Va rog sa ma ajutati cu o lamurire, ce as putea face si ce sanse am in a schimba aceasta sanctiune.

Va multumesc!

Adaugata in: Legislatia muncii
Sebastian Alexa
 User  Sebastian Alexa
a intrebat la 23 Apr. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

8 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns userului Sebastian Alexa la 28 Ian. 2014
Ma bucur, si inca o data, felicitari!
Se dovedeste ca in lupta cu organizatiile statului, contribuabilul poate razbi atunci cand are dreptate, dar se dovedeste ca functionarii statului sunt slab pregatiti profesional.
Nu pot sa-mi dau seama ce a fost in capul lor cand au facut recurs, doar au departament juridic care ar fi trebuit sa spuna, mai fratilor, lasati-o balta...
Nu stiu daca ar fi fost posibil, dar ar fi trebuit la recurs sa cereti daune materiale pt ca v-au scos din "productie" - in loc sa lucrati pt firma dvs a trebuit sa umblati prin tribunale, sa va pregatiti apararea, si ati pierdut bani :)
In alta ordine de idei, sper ca itm-ul sa nu stea acuma la "panda" la societatea dvs....
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Sebastian Alexa
 User Sebastian Alexa
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Ian. 2014
Revin asupra acestui caz si doresc sa va spun ca ITM-ul a facut recurs la sentinta initiala care mi-a dat castig de cauza. S-a judecat la Curtea de Apel Timisoara si am castigat din nou. DEFINITIV. Mai mult, Instanta a precizat negru pe alb: A fost un abuz si o exagerare in neconcordanta cu situatia.
Sper sa fie de folos aceasta speta si un exemplu impotriva abuzurilor unor incompetenti.

Va multumesc pentru sfatul initial care mi-a intarit convingerea sa merg mai departe si sa-mi caut dreptatea in Instanta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns userului Sebastian Alexa la 19 Oct. 2013
ma bucur sa aud asa vesti, felicitari !
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Sebastian Alexa
 User Sebastian Alexa
a raspuns userului Adrian C. la 18 Oct. 2013
Buna tuturor!...am ramas dator cu un raspuns in acest caz :
Am contestat in Instanta ITM-ul si am castigat procesul! Poate mai sunt astfel de abuzuri si acest caz poate fi util. Toate cele bune!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Sebastian Alexa
 User Sebastian Alexa
a raspuns userului Adrian C. la 24 Apr. 2013
Multumesc, am sa va tin la curent...!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Sebastian Alexa
 User Sebastian Alexa
a raspuns userului Ioana Popa la 24 Apr. 2013
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul prompt!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Apr. 2013
Este total gresita decizia ITM, mie personal imi suna a abuz din partea lor. Munca in baza altui tip de contract nu reprezinta munca la negru, este o alta modalitate de prestare a unei activitati. Cu atat mai mult cu cat activiatea nu are un caracter dependent nu se justifica o astfel de masura. Mergeti pe sugestia dlui Adrian. Conventiile civile nu intra in controlul si monitorizarea ITM. Ele tin de Financiar.

Munca la negru insemna plata unei persoane care presteaza o activitate pentru dvs in absenta oricarui tip de contract, eu au facut abuz de o prevedere din Codul muncii republicat, probabil de aici au ajuns la o astfel de deciziei. Din pacate este destul de prost formiulat acel articol in Codul muncii, dar asta nu justifica abuzul, dupa parerea mea.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns la intrebare la 24 Apr. 2013
contestati actiunea itm in instanta; pe pv de constatare a contraventiei trebuie sa fie trecut termenul in care se poate depune contestatie precum si instanta la care se va face acest lucru.
vedeti exact ce scrie in pv, ce vi se imputa; daca e vorba de munca la negru asa cum spuneti iar dvs sunteti acoperit de acte (contract civil inregistrat la finante, plati prin banca, ...) eu zic ca aveti sanse mari sa castigati chiar fara sa fiti aparat de un avocat.
bafta

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024