ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Aplicabilitatea clauzei de neconcurenta


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! Lucrez in prezent la o firma unde am semnat o clauza de neconcurenta. In primul rand, pe contract este scris numele orasului si adresa firmei, dar judetul este eronat. Nu stiu daca asta ar produce anularea lui sau nu.

In al doilea rand, am de gand sa renunt la actualul loc de munca in favoarea unui tert stipulat in clauza de neconcurenta. Diferenta ar fi ca postul este total diferit. In prezent lucrez pe un post de statistician, urmand sa plec pe un post de conducere, de manager. In clauza de necocurenta scrie ca nu pot presta in favoarea unui tert activitatile x,y,z pe care le desfasor in prezent, dar scrie totodata ca nu pot practica nimic ce are legatura cu domeniul de activitate al firmei.

Din cunostintele mele, nu au dreptul de a-mi ingradi dreptul la munca, mai ales ca activitatea mea va fi diferita complet fata de ce fac in prezent. Asadar v-as ruga sa imi explicatia daca am dreptate sau nu si, cu atat mai mult, daca ei ar fi obligatia sa imi plateasca compensatia aferenta clauzei, fara sa fiu pus ulterior sa o returnez sau si mai rau sa o returnez si sa platesc eventuale prejudicii (pe care nu vad cum le-as putea aduce firmei la care lucrez in prezent, desfaurandu-mi activitatea la noua firma). Va multumesc!

Mihet Alexandru Constantin
 User  Mihet Alexandru Constantin
a intrebat la 17 Iun. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului Mihet Alexandru Constantin la 21 Iun. 2016
Decizia nr. 400 din 5 aprilie 2016 pronunţată de Secţia Litigii de Muncă şi Asigurări Sociale a Curţii de Apel Timişoara având ca obiect anulare clauză de neconcurenţă, www.rolii.ro
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului Mihet Alexandru Constantin la 21 Iun. 2016
Pentru a-si produce efectele clauza de neconcurenta trebuie indeplinite, cumulativ si obligatoriu, conditiile prevazute de art. 21 alin. 2 Codul muncii, respectiv sa fie precizate concret si cumulativ activitațile interzise salariatului, aflate in mod real in concurenta cu cea sau cele prestate de angajat la angajatorul sau, cuantumul indemnizatiei de neconcuranta lunare, perioada pentru care clauza de neconcurenta produce efecte dupa incetarea contractului individual de munca, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.
Asadar, daca un singur element din cele mentiomate mai sus, nu este prevazut este suficient de a face nula clauza de neconcurenta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mihet Alexandru Constantin
 User Mihet Alexandru Constantin
a raspuns userului adriana iancu la 18 Iun. 2016
Va multumesc pentru raspuns. Mai pe intelesul meu, daca lucrez intr-un anumit domeniu si pe clauza de neconcurenta este specificat asa "nu poate desfasura activitatea X,Y,Z si nimic din ceea ce tine de domeniul de activitate al firmei". In acest caz mi se ingradeste dreptul de a profesa in domeniul firmei la concurenti. In mod normal nu ar trebui luate in considerare doar activitatile X,Y,Z? Eu voi face cu totul altceva.

O alta mentiune ar fi ca pe clauza de neconcurenta care a ajuns la mine, datele personale semnatura mea respectiv stampila si semnatura firmei sunt la locul lor. Dar rubrica destinata perioadei de valabilitate a clauzei este lasata necompletata. Scrie doar in paranteza ca poate avea o durata maxima de 2 ani, dar efectiv durata nu este scrisa alb pe negru. De asemenea este trecuta o clauza penala pe care ma oblig sa o platesc in cuantum de ...(spatiu necompletat) ori salariul mediu brut. Pe langa faptul ca este o clauza penala, este de asemenea necompletata pe exemplarul stampilat si semnat pe care il detin! Oare in conditiile astea, clauza nu devine nula? Va multumesc!

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 18 Iun. 2016
Art 23 din Codul muncii are menirea de a atenua dispozitiile anterioare privid dispozitiile anterioare clauzei de neconcurenta.
In acest sens, alin 2 al art 23 precizeaza:" La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial pentru muncă instanţa competentă poate diminua efectele clauzei de neconcurenţă."
Art 24-efectele nerespectării clauzei de neconcurenţă
În cazul nerespectării, cu vinovăţie, a clauzei de neconcurenţă salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizaţiei şi, după caz, la daune-interese corespunzătoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 18 Iun. 2016
Clauza de neconcurenta este prevazuta in Codul muncii la art 21-24. ea poate finegociata, este exclus ca angajatorul sa o impuna unilateral. Clauza de neconcurenta este singura clauza care poate fi prevazuta in CIM, care isi produce efectele exclusiv dupa incetarea acestuia pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii acestuia.
Potrivit art 21 din Codul muncii "La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă."
Elementele obligatorii sunt prevzute la art 21 din Cod:
(2) Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
(3) Indemnizaţia de neconcurenţă lunară datorată salariatului nu este de natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
(4) Indemnizaţia de neconcurenţă reprezintă o cheltuială efectuată de angajator, este deductibilă la calculul profitului impozabil şi se impozitează la persoana fizică beneficiară, potrivit legii.
Daca vreunul din aceste elemente este omis, clauza de concurenta este nula.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024