ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


ce este venitul de completare?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am fost disponibilizata de la Posta Romana in octombrie 2013 in urma postului desfiintat dupa o vechime de 16 ani in sistem , functia ocupata CASIER URBAN . Conform CCM beneficiez de 15 salarii compensatorii. Am avut un salariu tarifar de 1292 lei si am primit somaj (505 lei) +venit de completare (694 lei) , valoare totala 1199 lei.Va rog sa ma ajutati sa inteleg ce este acest venit de completare? Face parte din salariile compensatorii?
Am primit o instiintare de la Posta Romana unde spune ca,suma reprezentand totalul venitului de completare la care am dreptul conform O.U.G. 36/30.04.2013 este mai mare decat suma reprezentand totalul salariilor compensatorii la care am dreptul potrivit art. 26.3 alin.1 din CCM, drept urmare la incetarea platii ajutorului de somaj nu mai am dreptul de a primi nici o diferenta din partea C. N. Posta Romana.
Conform deciziei de somaj (calculata acum un an, respectiv oct. 2013) valoarea somajului este de 505 lei pe perioada de 12 luni, iar venitul de completare de 694 lei pe perioada de 22 luni stabilit in functie de vechime .
Va rog sa ma ajutati sa inteleg toate aceste lucruri .
Cu respect DUMITRAS DORINA



Dorina Dumitras
 User  Dorina Dumitras
a intrebat la 21 Nov. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Dorina Dumitras
 User Dorina Dumitras
a raspuns userului Ioana Popa la 23 Nov. 2014
Va multumesc pentru raspuns, dar va rog sa-mi spuneti , salariile compensatorii fac parte din acest venit de completare?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Nov. 2014
Este un venit acordat pe langa somaj, pentru persoanele disponibilizate prin concediere colectiva, un venit cu caracter compensatoriu stabilit prin lege.


Gasiti aici continutul OUG 36/2013 unde apare prevazuta acordarea acestui venit.

Art. 8
(1) Venitul lunar de completre prevazut la art. 7 lit. b) se stabileste odata cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta dintre castigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat castigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica si nivelul indemnizatiei de somaj.
(2) Venitul de completare prevazut la art. 7 lit. b) se acorda lunar pe perioade stabilite diferentiat, in functie de conditiile prezentei ordonante de urgenta, dupa cum urmeaza:
a) 12 luni, pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 3 ani si pana la 10 ani;
b) 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 10 ani si pana la 15 ani;
c) 22 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca cuprinsa intre 15 ani si pana la 25 ani;
d) 24 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca de cel putin 25 de ani.
(3) Dupa incetarea platii indemnizatiei de somaj, in conditiile Legii nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele concediate in conditiile prezentei ordonante de urgenta beneficiaza, pana la incheierea perioadei prevazute de alin. (2), de un venit lunar de completare egal cu diferenta dintre castigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat castigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica, si nivelul indemnizatiei de somaj la data incheierii platii indemnizatiei de somaj.

Art. 9
Persoanele care nu indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru stabilirea indemnizatiei de somaj nu beneficiaza de venit lunar de completare.

Alte intrebari despre Legislatia muncii