ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediere


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
am o intrebare referitoare la: sunt angajata unei firme, lucrez din 27 noiembrie 2012 pana in prezent! Primele trei luni pe contractul de munca am avut 4 ore dupa care contractul a fost modificat cu 2 ore lucratoare pe o perioada nedeterminata. In urma cu doua saptamani i-am instiintat printr-o scrisoare medicala prin fax ca sunt insarcinata in 3 luni! Totul bine pana pe data de 23.08.2013, ieri m-au chemat in birou si mi-au zis ca nu mai au bani sa plateasca casieritele si vor desfiinta postul! Eu am remarcat faptul ca nu voi semna nici un referat sau vreun preaviz si in nici un caz nu imi voi da demisia! Ei au zis oke! Vreau sa ma stiu daca exista vreo metoda cu care imi vor desface contractul de munca si daca mai pot face ceva. Vreau sa stiu daca au dreptul sa ma dea afara! Vreau sa beneficiez si sa ma incadrez pentru indemnizatia pentru crestere a copilului.
Va multumesc din suflet! O zi minunata!

Carmen Madalina Dumitru
 User  Carmen Madalina Dumitru
a intrebat la 23 Aug. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Aug. 2013
Instiintarea nu se face prin scrisoare medicala, ci printr-o cerere insotita de dovada medicala care sa ateste starea dvs fiziologica de graviditate. Scrisoarea medicala nu este suficienta, cf. OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca. De asemenea, chiar daca informarea angajatorului este facuta in mod corect, concedierea poate fi dispunsa pe perioada sarcinii daca intervine falimentul sau reorganizarea judiciara a angajatorului, in conditiile legii.

Art. 2 - OUG 96/2003
?n sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite după cum urmează:
[...]c) salariata gravidă este femeia care anunţă ?n scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să ?i ateste această stare;[...]

Art. 3
(1) Salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)?e) au obligaţia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care să le ateste starea.
(2) ?n cazul ?n care salariatele nu ?ndeplinesc obligaţia prevăzută la alin. (1) şi nu informează ?n scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligaţiile sale prevăzute ?n prezenta ordonanţă de urgenţă, cu excepţia celor prevăzute la art. 5, 6, 18, 23 şi 25.

Art. 60 - Codul muncii republicat
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
[...] c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;[...]
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Grabitit-va sa faceti informarea asa cum trebuie, prin cerere insotita de dovada medicala, ca sa nu aveti probleme. Daca deja a intervenit reorganizarea sau chiar falimentul, chiar si cu informare, se va dispune concedierea ca masura legala.

Folositi urmatorul model pentru cererea de informare:

Domnule/doamna Director/Administrator al .................................,

Cerere nr. .........data ...........................

Subsemnata......................................................... salariată a societății .............................................., ?n cadrul departamentului ..............................., av?nd funcția de , ............................................, CNP ....................................., posesoare a B.I./C.I. seria ...... nr. ............., eliberat/ă de ................................ la data de .........................., domiciliată ?n ................................................., conform OUG nr. 96/2003 Art. 2 lit. c), vă aduc la cunoștință starea mea fiziologică de graviditate.

Prin prezenta cerere vă rog să luați ?n evidență situația mea, respect?nd normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 96/2003 privind protecția maternității la locul de muncă precum și toate normele legislative ?n vigoare.

De asemenea, conform OUG 96/2003, art. 7, alin. (1), vă rog să transmiteți copii ale documentelor anexate care atestă starea mea fiziologică de graviditate către medicul de medicina muncii și Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Anexez prezentei ?nștiințări, spre a dovedi corectitudinea afirmațiilor făcute, scrisoarea medicală eliberată de medicul ginecolog / medicul de familie .......................... ?n data de ..............................

Data ........................... Semnătura .......................................

Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Radu Anton Gratiela Petrescu adriana iancu G Stancu Viviana Serni Ioana Popa
TOP RASPUNSURI 2024