ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Concediere colectiva mascata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Compania la care lucrez activeaza in domeniul comert si are peste 300 de salariati. In aceasta perioada efectueaza o serie de concedieri, aproximativ 10 pe luna, avand grija sa nu depaseasca acest numar lunar, pentru a nu intra fi concediere colectiva. Majoritatea concedierilor se fac pe baza restructurarii de post, iar in firma este o atmosfera de teroare, avand in vedere faptul ca se zvoneste ca este o lista facuta cu angajatii care urmeaza sa fie disponibilizati pe luni, numarul total al angajatilor care urmeaza sa fie disponibilizati fiind de 20.
Intrebarea mea este: In cazul actionarii in instanta sub acuzatia de concediere colectiva mascata, ce sanse are un salariat de a castiga si daca contractul colectiv de ramura comert este inca in vigoare, avand in vedere faptul ca el expira in februarie 2012. Din cate stiu, acest contract pe ramura prevedea plata a 2 salarii compensatorii in caz de concediere colectiva.
Va multumesc,
Maria

Maria Vernescu
 User  Maria Vernescu
a intrebat la 01 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Sep. 2012
Contractul incheiat pentru ramura Comert este deja expirat si neprelungit, prevederile acestuia nu se mai aplica.

In cazul concedierii colective se aplica prevederile OUG 98/ 1999 privind protectia sociala a persoanelor ale caror contracte individuale de munca vor fi desfacute ca urmare a concedierilor colective, caz in care se acorda salariatiilor astfel concediati un numar de salarii compensatorii in functie de vechimea in munca, si in conditiile in care vechimea in unitate este de 6 luni in ultimele 12. In cazul concedierii individuale insa, daca in CCM aplicabil la nivel de unitate nu apar mentiuni referitoare la acordarea platilor compensatorii pentru astfel de situatii, angajatorul nu este obligat legal sa le acorde.

Nu stiu sa va spun ce sanse aveti in instanta. Daca puteti dovedi ca angajatorul intr-adevar nu respecta legea, atunci angajatorul poate fi pus inclusiv in situatia de a plati daune, daca instanta decide astfel. Insa daca el are suficiente dovezi incat instanta sa nu il poata acuza de ilegalitate, nu veti avea castig de cauza. La o prima vedere, angajatorul respecta legea pentru ca, dat fiind numarul de concedieri lunare, nu se poate pune problema unei concedieri colective. Judecand prin prisma prevederilor din Codul muncii, as tinde sa spun ca angajatorul dispune concedieri individuale, dat find faptul ca nu se incadreaza la concediere colectvia asa cum este ea definita in Codul muncii republicat. Ce pot face salariatii aflati in aceasta situatie este sa conteste decizia de concediere in instanta, in termenul prevazut in cuprinsul ei (45 de zile de la data comunicarii). Instanta este cea care va decide legalitatea au ilegalitatea concedierii.

Art. 68
(1) Prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.
(2) La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv, potrivit alin. (1), se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri.

Mai mult, v-as recomanda sa aflati daca nu cumva printre acele contracte se numara si unele incheiate pe perioada determinata care expira de drept, pensionari, concedieri disciplinare.

Alte intrebari despre Legislatia muncii