ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu maternal dupa demisie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Va deranjez cu o situatie care aparent pare iritanta..

Intentionez sa raman insarcinata si sa ma alatur apoi partenerului, cat mai rapid (legal si posibil), care este rezident in alta tara a UE.

Incerc cumva sa fac ca pe perioada sarcinii sa fiu asigurata in Ro, ca sa pot beneficia de concediu maternal. Ar dura cel putin un an sa pot obtine statutul de asigurat in afara Ro.

Lucrez de mai mult de 5 ani in cadrul administratiei publice locale si initial intentionam sa imi suspend activitatea pe o perioada de cateva luni (pana intervenea sarcina), timp pe care eu m-as fi alaturat partenerului meu din afara Ro. Apoi as fi revenit si as continuat sa lucrez pana cand as fi putut beneficia de concediu maternal. Stiu ca suna f alambicat iar motivul destul de pretentios..

Din pacate angajatorul imi asigura doar o luna de concediu fara plata (ceea ce nu cred ca imi este suficient..) iar apoi imi cere sa demisionez daca nu vreau sa mai continui contractul. Nu as fi cerut mai mult, dar stiam ca angajatorul a aprobat concediu fara plata de pana la 1 an altor angajati in situatii asemanatoare.

Intrebarile mele:
As putea sa primesc concediu maternal daca imi dau demisia si dupa 6 luni de exemplu revin in tara?
Ma gandeam eventual sa platesc separat asigurarea medicala in Ro, cat timp o sa fiu cu partenerul in afara tarii. Ar fi aceasta o optiune?
Ar exista si alte optiuni sa fiu si eu asigurata medical daca se intampla sa raman insarcinata in perioada asta?

Va multumesc, L

Laura V
 User  Laura V
a intrebat la 03 Oct. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 07 Oct. 2016
Daca va referiti la concediul de maternitate, acesta este prevazut de OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, conditiile de baza fiind ca salariatele sa aiba domiciliul sau resedinta pe teritoriul tarii noastre si sa fi cotizat cel putin o luna in ultimul an la sistemul public de sanatate.
Concediul are o durata totala de 126 de zile calendaristice, ce se imparte in mod egal intre concediul pentru sarcina si concediul pentru lauzie.
Concediul si indemnizatia de maternitate pot fi obtinute in baza certificatului medical eliberal de medicul curant.
In situatia in care vorbim de concediu crestere copil, acesta se acorda in baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, care prevede:
Articolul 2 (1) Persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
Dupa cum vedeti, pentru concediu crestere copil plata contributiei la sanatate nu are nicio relevanta.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024