ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Contract individual de munca, Inregistrare sporuri revisal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, societatea la care lucrez o sa angajeze servanti pompieri. Ei vor avea urmatorul program: vor lucra in ture 24h/72h. In contractul de munca voi trece - O norma intreaga durata timpului de lucru fiind 8/zi, 40/saptamana, munca in ture de tip continuu, inclusiv sambata si duminica si pe timpul noptii, cu durata unui schimb sau tura de 24h, repartizate inegal in ore de zi si de noapte.
Este corecta aceasta descriere?
La fel voi preciza in contract sporul de noapte de 25%, iar pentru orele suplimentare si zilele in care nu se lucreaza sau sarbatori legale se platesc cu un spor la salariu conform codului muncii.
Dupa mine singurul spor pe care trebuie sa il inregistrez in revisal ar fi sporul de noapte la incheierea contractului si atat.
Este corect, trebuie procedat altfel, sa trec si celelalte sporuri?

Nicoleta Irimia
 User  Nicoleta Irimia
a intrebat la 28 Iul. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Nicoleta Irimia la 01 Aug. 2014
In contract nu treceti tura de 12 h, ci ture de tipul 12/24, 12/48. Este obligatoriu sa evidentiati acest lucru si sa il respectati, pentru ca in Codul muncii apare prevazuta ca dupa un program de 12 ore salariatul va avea un repaus de 24 de ore. Iar cele 48 reprezinta repausul saptamanal acordat conform legii. Treceti si faptul ca programul de lucru este distribuit inegal, asa cum am spus este obligatoriu.

Trebuie sa treceti sporul de weekend in CCM sau in CIM, obligatoriu. Mai ales ca aveti mentiunea privind munca in zilele de weekend.

Daca precizati in contract ca salariatul primeste sporuri pentru munca suplimentara sau de alt tip trebuie sa mentionati si procentul in care le acordati, apoi le treceti in Revisal. Pentru ca majoritatea sporurilor mentionate in lege sunt stabilite in procent minim, fiind deci supuse negocierii intre parti.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Nicoleta Irimia
 User Nicoleta Irimia
a raspuns userului Ioana Popa la 29 Iul. 2014
Am inteles atunci in contract voi trece exact asa:

O norma intreaga durata timpului de lucru fiind 8/zi, 40/saptamana, munca in ture de tip continuu, inclusiv sambata si duminica si pe timpul noptii, cu durata unui schimb sau tura de 12h, repartizate inegal in ore de zi si de noapte.

Ca sporuri daca fac doar mentiunea in contract : orele suplimentare si zilele in care nu se lucreaza sau sarbatori legale se platesc cu un spor la salariu conform codului muncii si nu mentionez un procent ce trebuie sa trec?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Iul. 2014
Nu, nu este, pentru ca incalca legislatia muncii. Un salariat nu poate lucra 24 de ore in continuu. Dupa 12 ore lucrate el are dreptul la 24 de ore repaus iar intre ture trebuie sa aiba minin 8 ore repaus. In contractul de munca al salariatul va trebui sa treceti si mentiunea privind distribuirea inegala a timpului de lucru.

Pentru munca in weekend trebuie sa stabiliti un spor prin CCM sau CIM. Daca nu aveti CCM sau nu apare in el sporul, solutia care va ramane este sa il introduceti in CIM, caz in care sunteti obligata sa il operati si in Revisal.

In ReviSal se trec toate sporurile care sunt mentionate in contractul individual de munca, asa cum le-ati negociat, in procent sau suma fixa.

Aveti grija insa la program si cum il repartizati, ca sa nu aveti probleme mai tarziu.

Referitor la munca de noapte, nu uitati sa treceti salariatii prin control medical pe baza caruia sa se stabileasca daca intr-adevar sunt apti sa munceasca ina cest regim.

Alte intrebari despre Legislatia muncii