ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cum se ponteaza in zilele de samabata si duminica de la sfarsitul lunii


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua

Ma confrunt cu urmatoarea probleme in a intocmi pontajul lunar. sa luam cazul unor salariati care din motive intemeiate lucreaza sambata si duminica in ultima saptamana din luna. In cazul in care zilele de sambata si duminica pica in ultimele doua zile din luna, conform CM trebuie acordat in zilele imediat urmatoare repaus saptamanal 2 zile consecutive care pica in primele 2 zile din luna urmatoare. Dupa aceasta exceptie salariatul revine la programul normal de luni-vineri. In acest caz in luna in care lucreaza cele doua zile (sambata si duminica) apare cu 16 ore in plus fata totalul orelor lucratoare din luna respectiva, iar in luna urmatoare prin acordarea zilelor libere apare cu 16 ore in minus fata de totalul orelor lucratoare (ceeace din cate stiu nu este legal). Cum se face pontajul in mod corect in acest caz ? Multumesc

Adaugata in: Legislatia muncii
Adrian Popescu
 User  Adrian Popescu
a intrebat la 10 Dec. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian Popescu
 User Adrian Popescu
a raspuns la intrebare la 14 Dec. 2014
Nu inteleg cum pot fi platite normal 2 zile din cele 4 de repaus cumulat. Nu au acelas regim toate 4, adica sunt de repaus nu reprezinta activitate, deci nu includ ore de niciun fel
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Adrian Popescu la 14 Dec. 2014
Nu aveti de ce sa aveti deficit de ore lucrate in luna urmatoare, pentru ca din cele 4 zile de repaus continuu doua vor fi sigur zile lucratoare, pe care le veti plati normal.

Daca exista aceasta autorizare din partea ITM atunci ar trebui sa fiti in regula.

Repet, in pontaj apar exact orele si numarul lor in zilele in care au fost lucrate, nu altceva. Iar la finalul lunii faceti un calcul al orelor lucrate in weekend, orele suplimentare si recurgeti la compensarea lor conform legii si prevederilor interne.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian Popescu
 User Adrian Popescu
a raspuns la intrebare la 11 Dec. 2014
Multumesc. Aveti dreptate, aceasta este varianta ideala, insa nu putem anticipa cucateva zile inainte daca se se va lucra sambata si duminica sa sa putem acorda timp liber in cadrul aceleiasi saptamani deoarece sunt lucrari ce trebuie finalizate si necesita prezenta salariatilor la lucru. Mai este un aspect, conform art 137 (4), am obtinut avizul ITM petru acordarea repausului saptamanal cumulat o activitate continua dupa 14 zile calendaristice. Daca cele 14 zile calendaristice pica in ultimele doua saptamani din luna, iar repausul saptamanal cumulat (4 zile) este in primele zile din luna urmatoare, cum o sa apara pontajul ? O sa avem deficit de ore lucrate in luna urmatoare ceeeace nu este legal. Va multumesc pentru amabilitate si va rog sa-mi dati o posibila rezolvare in acest caz.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 10 Dec. 2014
Nu este onligatoriu sa acordati repasului dupa si oricum nu ar fi corect. Daca salariatul lucreaza de luni pana dumininca, fara cele doua zile de repaus in acest interval, ar insemna ca lucreaza 7 zile consecutive si intr-o singura saptamana, ceea ce nu este legal. Ar trebui ca in decursul unei saptamani sa lucreze maxim 5 zile cu doua zile consecutive drept repaus saptamanal si sa primeasca un spor a carui valoarea sa fie stabilita prin CCM sau CIM, in functie de caz. Unde nu exista CCM sporul se va negocia prin CIM si se va trece in Revisal.

Munca suplimentarea nu se efectueaza fara acordul scris al angajatului dat inainte de efectuara orelor respective. Exceptie fac doar situatiile de forta majora (cataclism, cutremur, inundatii sau incendii, etc.) sau de accidente. Volumul de activitate nu reprezinta forta majora. Iar munca suplimentara va trebui si ea compensata cu timp liber corespunzator, platit, sau cu spor de minim 75% la salariul de baza, daca nu este posibila acordarea liberului.

Ar trebui sa ii acordati doua zile consecutive in cursul saptamanii respective, oricare doua zile consecutive, ca sa nu apara o astfel de problema si sa fiti in acord cu legea.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
George Andreescu Radu Anton Viviana Serni adriana iancu violeta Georgescu Marius Ion
TOP RASPUNSURI 2024