ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Desfacarea contractului individual de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A



Buna ziua,
As dori sa stiu daca se pate desface contractul individual de munca pt. o persoana care a avut pana in prezent 1 an si 6 luni concediu fara plata.
Pentru acesta perioada a avut aprobare periodica cu decizie.
Avand in vedre faptul ca respectivul salariat nu se va mai intoarce la servici ( ni s-a cominicat) am dori sa in incetam contractul de munca.
Pe ultima decizie ( din 12.12.2012) pe care a semnat ca a luat la cunostinta, i s-a specificat ca in cazul neprezentarii la servici in termen de 3 zile de la expirarea concediului fara plata, se va proceda la desfacerea contractului de munca.
Concediul fara plata expira pe data de 18.03.2013.
As dori sa stiu care este baza legala- articolul din codul muncii conform caruia ii pot desface contractul de munca .
Va multumesc!

Monica Mesesan
 User  Monica Mesesan
a intrebat la 07 Mar. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Mar. 2013
Ce spuneti dvs ar fi concediere disciplinara, ca urmare a unei abateri constand in absentarea nemotivata de la locul de munca. Or o astfel de concediere nu poate fi dispusa fara o cercetare disciplinara prealabila. In caz contrar, sanctiunea disciplinara va fi lovita de nulitate absoluta, asa cum prevede Codul muncii republicat.

Pasii cercetarii disciplinare sunt urmatorii:

P 1. Intomcirea unui referat de catre seful ierarhic privind abaterea disciplinara si temeiul legal
P 2. Constituirea unei comisii de cercetare prealabila / imputernicirea persoanei care se va ocupa de cercetarea salariatului
P 3. Convocarea in scris a salariatului (cu confirmarea prin semnatura privind comunicarea continutului ei catre salariat, aceasta fiindu-i expediata prin posta sau prin executor judecatoresc daca nu ajunge la el prin recomandata), in care trebuie sa se regaseasca: motivul pentru care este convocat (descrierea abaterii), data ora si locul intrevederii, persoana/comisia cu care va discuta si precizarea ca poate veni insotit de un reprezentant al sindicatului din care face parte.
P 4. Derularea propriu-zisa a cercetarii disciplinare, ale carei etape sunt: prezentarea faptelor care au dus la declansarea cercetarii disciplinare prealabile, sscultarea angajatului (acesta avand dreptul sa se apere prin orice mijloace) si intocmirea unui proces verbal de sedinta privind faptele, datele si probele care au fost discutate de parti.
P 5. Emiterea deciziei de sanctionare, care poate consta inclusiv in concedierea salariatului.

Daca salariatul semneaza pentru primirea convocarii dar nu se prezinta la data si ora stabilite prin document, iar dvs aveti dovada comunicarii documentului prin semnatura salariatului, atunci puteti dispune direct desfacerea disciplinara a CIM.

Aveti in vedere si prevederile din Codul muncii republicat , Capitolul II - Raspunderea disciplinara (art. 247 - 252).

O alta varianta ar fi incetarea prin acordul partilor, in temeiul art. 55 litera b din Cod, la initiativa oricareia dintre parti si semnata de cealalta, incetarea urmand sa aiba loc la o data stabilita prin acord.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024