ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Drepturi salariata insarcinata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

Va rog sa-mi mentionati in ce baza legala si cum se poate scurta programul de lucru al unei persoane insarcinate si cum pot beneficia de cele 16 ore lunare pentru consultatii?
Care sunt conditiile si cum pot face dovada ca sunt toata ziua la spital si astept sa fiu consultata, astfel incat sa ma pot incadra in cele 16 ore lunare si sa nu am probleme cu angajatorul?

Multumesc!

Cornelia Spiridon
 User  Cornelia Spiridon
a intrebat la 06 Apr. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Apr. 2013
Baza legala o rerezinta OUG 96/2003 privind protectia materniatii la locul de munca. Pentru ca angajatorul sa acorde beneficiile si drepturile prevazute de acest act normativ, va trebui sa fie anuntat in scris, printr-o cerere insotita de dovada medicala, asupra starii fiziologice de graviditate. In caz contrar el va fi exonerat de orice obligatii prevazute de lege in cazul salariatelor insarcintate.

Referitor la reducerea programului de lucru, Ordonanta prevede urmatoarele:

Art. 15
Angajatorii au obligaţia de a acorda salariatelor gravide dispensă pentru consultaţii prenatale ?n limita a maximum 16 ore pe lună, ?n condiţiile prevăzute la art. 2 lit. f), ?n cazul ?n care investigaţiile se pot efectua numai ?n timpul programului de lucru, fără diminuarea drepturilor salariale.

Art. 2
?n sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite după cum urmează:
f) dispensa pentru consultaţii prenatale reprezintă un număr de ore libere plătite salariatei de către angajator, pe durata programului normal de lucru, pentru efectuarea consultaţiilor şi examenelor prenatale pe baza recomandării medicului de familie sau a medicului specialist;

Insa cat timp angajatorul nu este anuntat in scris referitor la starea de graviditate, el nu va putea fi obligat legal sa acorde aceste libere, chiar daca le recomanda medicul.


Alte intrebari despre Legislatia muncii