ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


INFORMATII


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt absolventa a Scolii Postliceale Sanitare, promotia 2011, profil asistent medical generalist. Am tot cautat loc de munca in domeniu, dar ma lovesc peste tot de raspunsul: ,,vorbim cand ai 3-4 luni de somaj''. Eu am fost si am depus actele pt a fi luata in evidenta, dar doamna de acolo mi.a zis ca eu am beneficiat de somaj dupa terminarea liceului 2007, iar postliceala nu imi asigura somajul pt ca este dupa liceu;daca era sa fi urmat o facultate, atunci luam sigur. Eu vreau sa plec in strainatate anul viitor, dar pana atunci vreau sa ma angajez sa lucrez pt a ma intretine, dar ma incadrez la proaspat absolvent si sunt conditionata sa stau 3 ani si lucru acesta nu.l pot indeplini. Acu intreb si eu: daca m.as angaja in alt domeniu decat in care m.am pregatit si apoi dupa un timp sa ma angajez ca asistent medical, nu s.ar anula aceasta conditionare? VA ROG DIN SUFLET SA MA AJUTATI!!!

Adaugata in: Legislatia muncii
Ana-maria Iacob
 User  Ana-maria Iacob
a intrebat la 15 Sep. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului ANA-MARIA IACOB la 16 Sep. 2011
Conform Codului Muncii republicat Art. 3 alin. 3 precum si celor ale Constitiei, nici o persoana nu poate fi fortata sa munceasca sau nu intr-un anumit domeniu sau o anumita profesie. O astfel de regula ar incalca prevederile Codului Muncii si ale Constitutiei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului ANA-MARIA IACOB la 16 Sep. 2011
Acea conditie de 3 ani la care va referiti dvs. se adreseaza angajatorului si nu angajatului. Roul ei este de combate somajului si a stimula forta de munca. In situatia in care angajatorul incheie contract de munca pe perioada nedeterminata cu un proaspat absolvent are obligatia de a mentine raportul de munca timp de minim 3 ani. Aceste elemente sunt prevazute in legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

Art. 80
1 Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant primesc, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent, o suma lunara reprezentand un salariu minim brut pe tara in vigoare.
2 Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi din randul persoanelor cu handicap primesc, pe o perioada de 18 luni, pentru fiecare absolvent, o suma lunara reprezentand 1,5 salarii minime brute pe tara in vigoare.

Art. 83
1 Angajatorii care incadreaza absolventi in conditiile art. 80 sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 3 ani de la data incheierii.
2 Angajatorii care inceteaza din initiativa lor raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor, anterior termenului de 3 ani prevazut la alin. 1, sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare absolvent, plus dobanda aferenta, calculata la nivelul celei acordate de trezoreria statului pentru bugetul asigurarilor pentru somaj.
3 Prevederile alin. 2 nu se aplica in situatia in care incetarea raporturilor de munca sau de serviciu are loc din initiativa sau din motive imputabile angajatului.
4 Absolventii pot fi incadrati in conditiile art. 80, o singura data pentru fiecare forma de invatamant, in termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.

Va puteti angaja cu un CIM pe perioada determinata fara nici o problema. Legea nu va restrictioneaza in acest sens.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana-maria Iacob
 User Ana-maria Iacob
a raspuns userului Ioana Popa la 15 Sep. 2011
Am inteles! Eu vreau sa lucrez in domeniul meu, dar nu avand conditia de a sta 3 ani, pt ca aici ma incadrez acum fiind proaspat absolvent. Eu vreau un contract in care angajarea mea sa poata fi si de 4 luni, 9 luni, 1 an sau cat am sa pot sta in tara. De aceea intreb daca se poate face ceva pt a anula conditia de 3 ani sau cum sa fac sa nu ma incadrez in aceasta conditie....
Va multumesc pt timpul acordat
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 15 Sep. 2011
Angajarea intr-un alt domeniu decat cel pentru care ati urmat studii se incadreaza ca vechime in munca insa nu ca vechime in domeniu. Pentru a va putea incadra ca debutant asa cum prevede Codului Muncii, trebuie sa va angajati in domeniul pe care l-ati studiat, in
cazul dvs. Asistenta Medicala.

Din punct de vedere al indemnizatiei de somaj insa, intr-adevar legea prevede asimilarea perioadei de studii drept de cotizatie pentru indemnizatia de somaj o singura data, la terminarea fiecareia dintre formele de invatamant. Daca ati beneficiat de indemnizatie de somaj dupa terminarea liceului, ati mai putea beneficia de indemnizatie dupa terminarea facultatii.

Alte intrebari despre Legislatia muncii