ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Legislatia muncii


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, va rog sa ma ajutati din nou si anume sa imi rapundeti la 2 intrebari:
1. Daca (sa zicem) de la 1 oct. nu mai vreau sa acord spor de vechime (asta in situatia in care nu am inca CCMU) si in tot ceea ce am citit eu nu am gasit cum ca angajatorul ar fi obligat sa acorde acest spor decat daca este in CIM SAU IN CCMU, e ok?
2 .Cum pot sa oblig un salariat in situatia in care, avand cazuri sociale izolate si patronul hotaraste sa il imprumute cu bani pe un termen de... fara dobanda ? As putea sa ii luam un angajament de plata pe proprie raspundere ca sa achite lunar o suma (rata) sa zicem? Cum am putea sa procedam ca sa ajutam si omul, sa nu ne pierdem nici banii dar sa fim si in litera legii?
Temerea noasta ar fi ca odata vazut cu banii in buzunar sa uite de rate sau in cel mai rau caz sa plece pur si simplu.
Multumesc inca odata pentru raspunsurile dvs. clare si concise.

Adaugata in: Legislatia muncii
Daniela Pancu
 User  Daniela Pancu
a intrebat la 19 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 20 Sep. 2012
In CIM sau in CCM poate fi mentionat ca acesta este inclus in salariu, caz in care din nou, este necesar actul aditional.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 19 Sep. 2012
Da, sporul de vechime se acorda daca este negociat in CCM SI CIM. Nefiind negociat puteti sa-l suspendati fara a fi necesar un act aditional. Este un drept acordat in plus salariatilor nefiind un angajament negociat. Nu prea se justifica acordarea acestui spor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 19 Sep. 2012
Personal, nu recomad un astfel de imprumut. Angajatorul daca doreste sa-l imprumute fara dobanda poate sa o faca in nume personal si nu prin firma. Plata muncii se face la datele la care sunt mentionate in CIM. In plus pe statul de personal nu aveti voie sa-i faceti poprire.
Un angajament de plata nu poate fi incheiat in conditiile legii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 19 Sep. 2012
Daca acordati spor in baza CCM sau a contractului colectiv de munca, atunci va fi necesara respectarea contractului. Daca in acest moment sporul este inclus in salariu, nu prea aveti cum sa modificati acest aspect fara act aditional. Sporul de vechime intr-adevar se acorda daca in CCM aplicabil sau in contractul individual apare astfel mentionat.

Puteti sa ii acordati un spor in limita a 2% din fondul social, asa cum prevede Codul fiscal. Cheltuielile de acest tip sunt deductibile si neimpozabile.

Art. 21
(3) Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:
c) cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare. Intra sub incidenta acestei limite, cu prioritate, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru inmormantare, ajutoarele pentru boli grave sau incurabile si protezele, precum si cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor activitati ori unitati aflate in administrarea contribuabililor: gradinite, crese, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti, pentru scolile pe care le au sub patronaj, precum si alte cheltuieli efectuate in baza contractului colectiv de munca. in cadrul acestei limite, pot fi deduse si cheltuielile reprezentand: tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, cadouri in bani sau in natura oferite copiilor minori si salariatilor, cadouri in bani sau in natura acordate salariatelor, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si pentru membrii de familie ai acestora, ajutoare pentru salariatii care au suferit pierderi in gospodarie si contributia la fondurile de interventie ale asociatiei profesionale a minerilor, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament;

Art. 55
(4) Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024