ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

legislatia muncii contract de munca salarizare si altele


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara ...sunt angajat la o firma privata din iunie 2010 cu un contract pe perioada nedeterminata cu un salariu de 720 ron la vremea respectiva salariu de muncitor calificat. De la 1 ianuarie 2011 nu am mai vazut un stat de plata pentru ca refuza sa ni le dea, iar in adeverinte apare salariul minim (azi 850 ron), poate angajatorul sa modifice unilateral salariul ? Poate angajatorul sa semneze in locul nostru statul de plata? Ce ma sfatuiti in acest caz ? Va multumesc!

Adaugata in: Legislatia muncii
Clement Badulescu
 User  Clement Badulescu
a intrebat la 04 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului clement badulescu la 05 Mar. 2014
Programul de lucru 12/24 12/48 este program de lucru cu norma intreaga distribuit inegal. In contractul de munca se trece astfel: 8 h / zi, 40 de h/ saptamana, distribuit inegal 12 / 24, 12 / 48. Daca in contract nu este trecut acest lucru, ci numai 8 ore /zi atunci nu poate functiona programul inegal, conform legii.

Referitor la modalitatea de plata, este putin cam fortata si nu respecta legea. Munca suplimentara se compenseza cu timp liber platit, corespunzator orelor suplimentare si se efectueaza numai cu acordul scris al salariatului. Iar daca nu se poate acorda liberul, se compenseaza cu spor de minim 75% la salariul de baza al angajatului, corespunzator numarului de ore suplimentare. Munca suplimentara nu se compenseaza cu bonus. Iar pentru munca in weekend ar trebui sa primiti alte doua zile libere consecutive drept repaus, din aceeasi saptamana, plus un spor stabilit prin CCM sau CIM, in functie de caz.

Munca de noapte la fel, trebuie si ea compensata conform legii. Iar anterior efectuarii ei ar trebui sa fiti supus unui examen medical si angajatorul sa informeze ITM printr-o adresa referitor la derularea, cu regularitate, a programului de noapte. Scopul acestei adrese este de a se monitoriza conditiile de lucru si respectarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte si SSM.

Cat despre statul de plata, atat timp cat banii ii primiti in mana ar trebui intr-adevar sa semnati aceast document la incasarea lor.

Depuneti o sesizare la ITM si solicitati un control la sediul angajatorului. Din punctul meu de vedere nu sunt gestionate corect lucrurile.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Clement Badulescu
 User Clement Badulescu
a raspuns userului Ioana Popa la 05 Mar. 2014
buna dimineata ..da primim banii in mana dupa cum urmeaza ;3,5 ron ora pentru cine face 168 ore=588net(sub minim),+un bonus de 150 ron pentru cine face 201 ore,+50 ron bonus pentru cine face 301 ore metoda prin care ne obliga intr-un fel sa venim 12 ore la servici iar programul este in doua schimburi(de la 6,45 la 18,45 si de la18,45la 6,45)inclusiv sambata si duminica.Eu am cerut sa lucrez program normal de 40 ore pe saptamana cum e in contract, si am mers o tura de la 06.45 la 13,45 (o saptamana)si alta saptamana de la21,45 la 05,45dar tot nu vrea sa-mi dea statul spune ca-l semneaza el si nu e nici o problema iar daca nu-mi comvine sa mi dau demisia pentru ca el nu ma poate concedia pentru ca nu mai poate angaja alta persoana pe postul meu...va multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Mar. 2014
Da, poate face acest lucru cat timp este vorba de salariul minim brut pe economie a carui modificare este impusa prin act normativ. Ar fi trebuit sa vi se dea spre semnare o decizie, dar modificarea este corecta si nu va dezavantajeaza pentru ca respecta legea.

Cat despre stat, depinde si cum primiti banii. Daca vi se vireaza in cont bancar atunci nu semnati stat, dovada platii se face prin extras de cont si OP-urile pe baza carora angajatorul a facut plata salariului. Dar daca banii ii incasati in forma lichida, in mana, atunci va trebui semnat statul de plata la data ridicarii lor.


Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024