ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Lucrul in zi de sarbatoare legala


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Societatea unde lucrez (domeniu constructiilor) datorita intarzierii lucrarilor pe santierele deschise doreste sa se lucreze si in data de 15.08.2013. Puteti va rog sa ma ajutati cu un model de decizie, prin care se hotaraste lucru in aceasta zi? Trebuie sa avem semnatura de luare la cunostinta a angajatilor?

Multumesc.

Adaugata in: Legislatia muncii
Ana Maria Vlad
 User  Ana Maria Vlad
a intrebat la 13 Aug. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 20 Aug. 2013
Cat timp nu se acorda zi libera, vor aparea ore suplimentare in luna respectiva pentru ca se depaseste norma si se plateste sporul pentru zi de sarbatoare legala, dar sunt si ore in plus. Acordul de vointa nu se aplica aici, orele suplimenare (compensarea lor) cat si sporul de sarbatoare legala sunt impuse de lege, acolo unde acestea apar ca efectuate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 20 Aug. 2013
In pontaj vor aparea tot 21 zile lucratoare.La rubrica ore suplimentare se vor trece orele lucrate in aceasta zi in regim suplimentar. Nu se justifica acordarea sporului pentru sarbatoare legala pentru ca prezenta la lucru nu este impusa de obligatia prezentei la lucru in aceasta zi ci de un acord de vointa angajator salariat.Nu se face decizie .Trebuie solicitat in scris acordul salariatilor pentru a ramane la lucru in regim suplimentar.
Art. 120
(1) Munca prestată ?n afara duratei normale a timpului de muncă săptăm?nal, prevăzută la art. 112, este considerată muncă suplimentară.
(2) Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori ?nlăturării consecinţelor unui accident.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristian - Gabriel Ghinea
 User Cristian - Gabriel Ghinea
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Aug. 2013
Nu sunt un expert contabil si nici nu lucrez in domeniul legislativ (jurist, personal, etc...) dar ma minunez cand citesc atatea e-mail-uri in care atatia angajati pe functii birocratice nu stiu ce sa faca in anumite circumstante legate de... Codul Muncii. 50% nu au citit Codul muncii si... 75% nu-l inteleg! E strigator la cer!, cand vezi cine-ti intocmeste pontajul si-ti tine evidenta dosarului de personal. Oameni angajati in posturi cheie dar cer mereu ajutor specialistilor (pe net) ca nu stiu ce sa faca in nu stiu care situatie. Pe ce criterii s-a facut angajarea lor? Cum functioneaza biroul respectiv daca personalul nu stie sa raspunda prompt unui angajat la o anumita problema si-l prosteste ca "seful nu-i aici, asteapta pana maine", ca "am solicitat de la sucursala -centru, centrala, forul superior- raspuns si trebuie sa asteptati", ca 'veniti maine si discutam, acum avem alte probleme", etc... timp in care respectivul birocrat trimite un e-mail voua, expertilor de pe acest club, (daca nu uita, in timp ce sta pe facebook sau isi pileste unghiile)? Am zis ca ma minunez dar cred ca ar trebui sa ma intristez... E bine ca existati voi, sa va dea D-zeu sanatate, ca altfel...putinul care se mai produce in tara asta ar fi doar un mare nimic... Sanatate si... aviz patronilor: (da' degeaba-i avizez ca ei, oricum, nu au timp sa se documenteze :D ), deci, aviz angajatorilor: puneti-va salariatii la munca, pregatire continua si, nu in ultimul rand, faceti angajari pe principiul competentei... O zi buna tuturor!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Florin Cioca la 15 Aug. 2013
Daca sunt termene urgente de lucru (asa cum se intampla de exemplu in proiecte europene) se poate aplica art. 141 cat timp exista acordul salariatului. In unele proiecte din constructii se lucreaza la foc continuii, nu intotdeauna sunt zile libere.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Florin Cioca
 User Florin Cioca
a raspuns la intrebare la 15 Aug. 2013
Sectorul de constructii nu cred ca se incadreaza in prev art 141 CM. Faptul ca exista intarzieri in executarea lucrarilor, nu face ca aceasta activitate sa aiba un caracter continuu, astfel incat intreruperea ei sa cauzeze prejudicii si disfunctionalitati. Ai se incadreaza firmele care au un program de lucru continuu, 24/24h.
In cazul unui santier, doar cei de la paza au dreptul sa lucreze in zilele de sarbatoare legala.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Aug. 2013
Aveti nevoie de acordul salariatilor sau de o dovada ca nu poate fi intrerupta activitatea in zilele de sarbatoare legala. In RI poate fi trecut acest lucru, fatpul ca activitatea nu poate fi intrerupta in zile de sarbatoare legala, si in baza lui sa acordati alte zile libere sau sa acordati spor pentru sarbatoare legala lucrata conform legii daca nu le puteti compensa cu alta zi libera. Pentru ca salariatii semneaza pentru luarea la cunoastinta a continutului RI. Daca insa nu aveti o astfel de prevedere, obtineti in scris acordul salariatiilor si mentionati cum anume vor fi compensate aceste zile lucrate. Cat timp insa activitatea, conform specificului ei, nu poate fi intrerupeta, se poate lucra in aceste zile.

Art. 141 - Codul muncii republicat.
Prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Art. 142
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Alte intrebari despre Legislatia muncii