ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


modificare contract individual de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
In urma negocierii noului contract colectiv de munca la nivel de unitate, s-au modificat grilele salariale. Incadrarea pe noile grile se face prin negociere directa cu angajatii. In cazul in care un angajat nu doreste semnarea actului aditional la CIM, ca urmare a modificarii salariului (chiar daca este in plus, considerand ca merita mai mult), ce salar se va trece in actul aditional, chiar daca nu exista semnatura angajatului?

Adaugata in: Legislatia muncii
Sevastian Iancu
 User  Sevastian Iancu
a intrebat la 30 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 30 Iul. 2013
Modificarea unilaterala a salariului se poate face numai in baza unui act normativ, nu are nicio legatura cu speta acel articol. Nu se modifica salariul prin decizie decat in cazul salariului minim sau a celui impus de un cadrul legal.

Art. 17 - Codul muncii republicat.
(3) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:
............
k) salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;
............
(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

CCM nu este act normativ, este document intern. Nu poate decide instanta modificarea unilaterala a salariului cat timp exista refuzul salariatului in acest sens iar la baza majorarii sta negocierea. Instanta nu poate forta o astfel de decizie cat timp ea se decide intre parti si nu este impusa de lege.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Iul. 2013
Daca salariatul nu este de acord cu majorarea puteti ramane la salariul existente si ii explicati ca bugetul nu va permite sa ii acordati un salariul mai mare daca este asa. Ii puteti prezenta si grila asa cum apare ea in CCM ca sa vada ca acela este salariul stabilit pentru functia ocupata de el, in urma negocierilor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 30 Iul. 2013
Va trebui sa ajungeti la un consens cu salariatul pentru semnarea actului aditional.Daca in CCM sau RI aveti desemnata o comisie de analiza a contestatiilor respectati procedura prevazuta in aceste documente.
Daca negocierea se face urmare discutiilor individuale intre salariat si sef asigurati-i posibilitatea sa se inscrie in audienta la conducatorul unitatii.In ultima instanta se poate adresa instantei de judecata, caz in care i se modifica unilateral salariul fara semnatura acestuia
Art. 211 din Legea 62 din 2011
Cererile pot fi formulate de cei ale caror drepturi au fost incalcate dupa cum urmeaza:
a) masurile unilaterale de executare, modificare, suspendare sau incetare a contractului individual de munca, inclusiv angajamentele de plata a unor sume de bani, pot fi contestate in termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunostinta de masura dispusa;
b) constatarea nulitatii unui contract individual de munca poate fi ceruta de parti pe intreaga perioada in care contractul respectiv se aplica;
c) plata despagubirilor pentru pagubele cauzate si restituirea unor sume care au format obiectul unor plati nedatorate pot fi cerute in termen de 3 ani de la data producerii pagubei.


In practica se considera accept din partea salartiatului daca semneaza pentru primirea salariului modificat pentru care nu sio-a dat acordul pe statul de plata.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
George Andreescu Viviana Serni alexei delimart G Stancu adriana iancu Marius Ion