ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


oprirea lucrurilor personale


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
S-a incheiat cercetarea disciplinara si chiar daca nu au putut sa demonstreze acuzatiile, decizia de desfacere a CIM era gata redactata cu ziua urmatoare asa ca odata cu semnarea procesului verbal de sedinta, am semnat si luarea la cunostinta a deciziei de desfacere a CIM. De fata a fost si un avocat.
A doua zi am solicitat in scris eliberarea actelor: adeverinta de vechime si fisa de lichidare precum si a obiectelor personale, stampila de RSVTI si corespondenta personala cu Iscir, si am constatat blocarea drepturilor banesti pe luna anterioara.
Intrebarea mea este dupa cat timp pot anunta ITM pentru acte?
Si daca la contestatia pe care o fac la tribunal impotriva hotararii de desfacere a CIM firma poate veni cu alte probe, pe care nu le-a prezentat in ancheta disciplinara martor fiind avocatul meu.
Va multumesc.

Viorel Dorobantu
 User  Viorel Dorobantu
a intrebat la 07 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului viorel dorobantu la 10 Iun. 2012
Nu vreau sa fiu inteleasa gresit dar nici de data asta nu v-am inteles foarte clar. Angajatorul nu are nici un fel de obligatie fata de dvs inainte de inceperea CIM. Pana la suspendarea CIM, daca pana atunci s-a constata fapta, angajatorul poate suspenda drepturile daca considera si exista dovada ca i s-a adus o paguba materiala de catre salariat.

Chiar daca avem un astfel de organism el nu raspunde imediat. Este o reflectie clara a numarului mare de probleme in relatia angajat - angajator inregistrate la ITM. Zilnic inspectorii primesc astfel de sesizari. Or un control nu poate fi efectuat in scurt timp de la primirea sesizarii, exista o procedura. Insa problema este ca stabilirea ilegalitatii concedierii nu tine de ITM ci de instanta, acolo trebuie sa va adresati. La fel si pentru contestarea deciziei de concediere, in cuprinsul ei nu scrie ca o puteti contesta la ITM, ci in Instanta, in 30 de zile de la comunicarea ei. ITM nu se ocupa de dovedirea legalitatii sau ilegalitatii procedurii de concediere, tine de competenta instantei de judecata.

Asteptati si rezolvarea prin proces daca tot ati recurs la acest mijloc de a va castiga drepturilor.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Viorel Dorobantu
 User Viorel Dorobantu
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Iun. 2012
Buna ziua.
Nu m-ati inteles; este vorba despre drepturile banesti pana la inceperea si suspendarea CIM.
Iar a doua, la cercetare nu a prezentat nici o dovada si cel mai mult ma interesa cea de furt, care este o minciuna si cum am spus hotararea de desfacere era gata redactata si semnata inaintea semnarii procesului verbal al sedintei de cercetare disciplinara.
Ce sanse am sa ma lupt cu un SA cand am facut o sesizare la ITM si de 30 de zile nu am primit nici un raspuns. Nu este normal sa avem si noi un organism care sa ne rezolve problemele si sa nu stea la atentiile angajatorului?.

O zi buna
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Iun. 2012
ITM poate fi anunta oricand, nu exista o regula referitoare la termnenul de depunere a unei sesizari catre aceasta institutie. Angajatorul are obligatia ca, in urma unei cereri scrise, sa va elibereze toate acele documente care fac dovada existentei raportului de munca.

In instanta angajatorul, la fel ca si angajatul, poate veni cu toate probleme pe care le detine, insa e bine ca printre ele sa se numere si cele care au stat la baza cercetarii si a concedierii disciplinare.

Drepturile banesti se blocheaza pe durata cercetarii disciplinare, angajatorul avand inclusiv posibilitatea de a suspenda contractul individual de munca pe durata derularii acesteia. Daca in urma cercetarii s-ar fi constatat nevinovatia dvs, angajatorul ar fi fost obligat sa va plateasca toate drepturile salariale cuvenite pentru perioada in care contractul a fost suspendat petnru cercetare. Chair daca nu suspenda contractul, pe durata cercetarii nu desfasurati activitate in mod normal, ceea ce inseamna ca si drepturile banesti sunt suspendate.

Art. 52 - Codul muncii republicat
1 Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii.
...........
2 In cazurile prevazute la alin. 1 lit. a si b, daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara si i se plateste, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
alexei delimart George Andreescu violeta Georgescu G Stancu Viviana Serni Radu Anton