ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ore suplimentare si ore lucrate in timpul repausului saptamanal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Am citit o parte din subiectele referitoare la orele suplimentare si tot sunt derutata. Rog sa-mi raspunda cineva clar cum trebuie procedat. Cunosc ce spune legislatia si contractul individual de munca, insa asa cum se intampla deobicei depinde cum sunt interpretate si de parte cui se doreste a fi adevarul.
Eu am un program de munca 8 ore /zi, 5 zile /saptamana (schimbul 1).
Adeseori lucrez ore suplimentare in cele 5 zile care imi sunt platite cu spor de 100 % dupa 60 de zile, daca nu uita seful sa-mi faca referat sa le plateasca.
La fel lucrez in timpul de repaus saptamanal si in sarbatorile legale. Si pentru aceste ore lucrate angajatorul ma plateste la fel cu spor de 100 % fara sa- mi acorde nicio zi libera, Iar pentru aceste zile ma plateste exact cat am lucrat, adica daca am lucrat 5 ore ma plateste 5 ore cu spor de 100 %. Nu face nicio diferenta intre orele lucrate peste programul normal de lucru in cursul saptamanii si orele lucrate in repausul saptamanal.
Mai nou doreste sa-mi acorde libere platite pentru orele lucrate peste program, insa atunci cand doreste el nu cand vreau si eu, iar orele lucrate in repausul saptamanal deoarece avem mult de lucru nu mi le poate acorda in saptamana urmatoare celei in care le-am prestat si nici nu poate fi vorba sa am 2 zile de repaus saptamanal in cursul saptamanii. Mai mult vrea sa-mi acorde repaus pentru orele lucrate sambata, duminica si in sarbatorile legale ora la ora, adica daca am lucrat 5 ore sa-mi dea liber tot 5 ore.
Mie nu mi se pare corect cum procedeaza si cum vrea sa procedeze.


Floarea Gliga
 User  Floarea Gliga
a intrebat la 24 Nov. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului FLOAREA GLIGA la 28 Nov. 2012
Zilele de week-end nu sunt neaprat platite cu spor de 100%, sporul il stabileste angajatorul in acest caz, cuantumul lui mai precis. Zilele se sarbatoare legala lucrate se platesc intr-adevar cu spor de 100% sau se compenseaza cu timp liber acordat in urmatoarele 30 de zile, oricare varianta este perfect legala.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Adrian C. la 28 Nov. 2012
Orele libere nu si le ia angajatul cand vrea el, trebuie agreat cu angajatorul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Floarea Gliga
 User Floarea Gliga
a raspuns userului Adrian C. la 24 Nov. 2012
Multumesc, Asa am inteles si eu.
Mai mult personalul care lucreaza in ture primeste zilele de repaus saptamanal in alte zile ale saptamanii cate 2 zile consecutiv asa cum vin liberele dupa ture si cum este legal, iar atunci cand lucreaza duminica si in sarbatorile legale pentru aceste zile sunt platiti cu spor de 100 %, iar in cazul meu nu este valabil din cauza ca legislatia este prost inteleasa.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns la intrebare la 24 Nov. 2012
Sa le luam pe rand:
1. Orele suplimentare lucrate peste program in timpul saptamanii pot fi compensate cu ore libere platite in urmatoarele 60 de zile, cu alte cuvinte salariatul poate solicita sa absenteze de la servici in urmatoarele 60 de zile atatea ore cate are lucrate suplimentar; angajatorul poate aproba sau respinge solicitarea salariatului.
Nu cunosc daca angajatorul poate impune salariatului cand sa-si ia liber pt orele suplimentare, rog sa fiu completat de catre cei ce cunosc mai bine acest aspect.
In cazul in care orele suplimentare nu s-au compensat cu libere in cele 60 de zile, ele trebuie platite cu un spor minim de 75%.
2. Orele lucrate sambata si/sau duminica nu sunt ore suplimentare, sunt ore lucrate in perioada de repaus saptamanal, si au alt regim: daca se lucreaza intr-una din zile sau in ambele, angajatorul e obligat sa acorde salariatului 2 zile consecutive de repaus in saptamana urmatoare; presupunand ca nu are aceasta posibilitate, poate amana repausul dar nu mai mult de 14 zile.
Atentie, chiar daca lucrezi sambata 1 ora sa zicem, el trebuie sa acorde 2 zile de repaus consecutiv. e gresit daca pt 1 ora lucrata sambata/duminica acorda 1 ora liber in saptamana urmatoare.
In plus, in cazul in care se lucreaza sambata/duminica trebuie sa acorde un spor la salariu care din cate stiu nu e reglementat de legislatia actuala; adica poate sa fie si 1%, si 100%. Din cate cunosc acest spor se aplica la salariul de incadrare fie ca ai lucrat 1 ora intr-o sambata, fie ca ai lucrat toate week-end-urile cate 8 ore.. acest spor ar trebui sa apara in CIM sau in regulamentul intern.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024