ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


pontaj si salarizare pentru program lucru 12 cu 24


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Rog lamuriri asupra urmatorului aspect: magazin ABC are 2 salariate care lucreaza 12 ore cu 24 repaus,inclusiv sambata ,duminica.
In Cim, la "Durata muncii" scrie 8 ore /zi,40 ore/saptamana, iar la "Repartizarea programului"12 ore cu 24 ore repaus.
Cum trebuie intocmit pontajul? E corect sa fie pontate 8 ore in fiecare zi lucratoare din luna sau trebuie altcumva?
Spre exemplu,luna aprilie 2015 are 21 zile lucratoare,168 ore.
daca ar fi sa le pontez conform repartizarii timpului de lucru, 12 0 12 0..inclusiv sambata sau duminica,o salariata ar avea 16 zile cu 192 ore,iar o salariata 15 zile cu 180 ore. Ce se intampla in acest caz din punct de vedere salarizare?sunt obligatorii zile libere sau ore suplimentare platite? in CIM nu este specificat acest aspect.
Se poate face abstractie de repartizarea timpului de lucru si sa fie pontate 8 ore in fiecare zi lucratoare,luna completa si gata?
Mentionez ca in CIM nu sunt trecute sporuri,prestatii suplimentare in bani...etc.
Multumesc.

Adaugata in: Legislatia muncii
Camelia Reinerth
 User  Camelia Reinerth
a intrebat la 10 Mai. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Mai. 2015
In contractul de munca ar trebui sa apara mentionata distributirea inegala a programului de lucru, in ture tipul 12/24, 12/48. Din modul in care este in prezent introdusa in contract distribuirea programului in ture nu rezulta acordarea repausului saptamanal de doua zile consecutive, obligatoriu prin lege. Este obligatorie precizarea in contractul de munca a distribuirii inegale a programului de lucru, cf. Codului muncii, pentru ca acest tip de program sa functioneze legal.

Pentru zilele de weekend lucrate salariatii trebuie sa beneficieze de spor de weekend negociat in Regulamentul Intern sau CIM, in functie de caz. Totodata, salariatii care desfasoara activitatea in zilele de weekend au dreptul la alte doua zile consecutive din saptamana libere, drept repaus saptamanal.

Nu se poate face abstractie de distribuirea programului cand realizati pontajul. Evidenta se tine pentru cate ore exact lucreaza salariatul. Daca lucreaza 12 ore, atunci 12 ore treceti in pontaj si nu 8. Ce se va intampla daca in cele 4 ore pe care nu le treceti in pontaj apare un accident? Veti intampina numroase probleme.

Munca suplimentara necesita acordul prealabil a salariatului, dat in scris. Insa ea nu poate rezulta din norma trecuta in contractul de munca, in niciun caz. Data fiind distribuirea mentionata de dvs in contractul de munca, salariatul lucreaza automat mai mult decat prevede legea si norma depaseste norma legala ce poate fi mentionata in contract, adica 40 de ore pe saptamana. Cu alte cuvinte, dvs ati introdus in contract ore suplimentare, ceea ce nu este legal. Singurele situatii in care munca suplimentara nu necesita acordul salariatilor sunt cele de forta majora, accidente sau prevenire a accidentelor, cf. Codului muncii republicat.

Orice ora lucrata suplimentar se compenseaza cu timp liber platit acordat in urmatoarele 60 de zile, corespunzator perioadei lucrate peste programul normal. Daca nu este posibila acordarea liberului, salariatii au dreptul la spor de minim 75 la suta la salariul de baza corespunzator.


Alte intrebari despre Legislatia muncii