ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

poprire salariu


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. In cazul in care am 2 propriri pe numele aceluiasi salariat (cu titlu executoriu), una primita acum o luna si alta astazi, cum procedez? Pe ambele scrie 1/3 din venitul net realizat. Daca la prima ii opresc 1/3 din venit, la a 2a ii opresc diferenta pana la jumate din salariu, avand in vedere ca retinerile cumulate nu pot depasi jumatate din venitul net realizat? Are prioritate prima poprire primita? Sau jumatatea din salariu o impart la 2 , astfel incat retinerile sa fie la fel pentru ambele popriri? Mentionez ca luna septembrie e prima luna cand ii retin din salariu, cu toate ca prima porpire am primit-o acum o luna. Deci din septembrie incep cu ambele popriri. Multumesc.

Adaugata in: Legislatia muncii
Diana Miha
 User  Diana Miha
a intrebat la 03 Sep. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Diana Miha
 User Diana Miha
a raspuns la intrebare la 04 Sep. 2013
Multumesc frumos pentru raspuns
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 04 Sep. 2013
Tinand cont de prevederile art. 410, acea hotarare ar intra in nulitate, ultima dintre ele, dar ar trebui, consider, sa se inceapa un nou proces pentru a se modifica procentele de retinere in cazul ambelor creditori, astfel incat sa nu se depaseasca 1/2 din salariul net.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului diana miha la 04 Sep. 2013
Personal consider ca ar fi corect sa impartiti la doi suma, pe considerentul mentionat. Iar cand se va epuiza prima suma se va putea retina pentru lichidarea a restului din 30000 1/3 din salariu.

Vedeti si urmatoarele prevederi din Codul de procedura Civila, cred ca v-ar fi de ajutor:

CAP. 2 Urmarirea silita asupra bunurilor mobile

Sectiunea I
Bunurile mobile care nu se pot urmari

Art. 406
Nu pot fi supuse executarii silite:
a) bunurile de uz personal sau casnic strict necesare debitorului si familiei sale, precum si obiectele de cult religios, daca nu sunt mai multe de acelasi fel;
b) alimentele necesare debitorului si familiei sale pe timp de doua luni, iar daca debitorul se ocupa exclusiv cu agricultura, alimentele necesare pana la noua recolta, animalele destinate obtinerii mijloacelor de existenta si furajele necesare pentru aceste animale pana la noua recolta;
c) combustibilul necesar debitorului si familiei sale socotit pentru 3 luni de iarna;
d) bunurile declarate neurmaribile prin alte dispozitii legale.

Art. 407
Bunurile care servesc la exercitarea ocupatiei debitorului nu pot fi supuse executarii silite decat numai in lipsa de alte bunuri urmaribile si numai pentru obligatii de intretinere, chirii, arenzi sau alte creante privilegiate asupra mobilelor.
Daca debitorul se ocupa cu agricultura, nu vor fi urmarite, in masura necesara continuarii lucrarilor in agricultura, inventarul agricol, inclusiv animalele de munca, furajele pentru aceste animale si semintele pentru cultura pamantului, in afara de cazul in care asupra acestor bunuri exista un drept de gaj sau privilegiu pentru garantarea creantei.

Art. 408
Abrogat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 138/2000.

Art. 409
Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
b) pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.
Urmarirea drepturilor mentionate la alin. 4 se va putea face in limita a 1/2 din cuantumul acestora.
Sumele retinute potrivit alin. 1 - 4 se elibereaza sau se distribuie potrivit Art. 562 si urmatoarele.
Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru nici un fel de datorii.
Art. 410
Este nula orice urmarire sau cesiune facuta cu incalcarea dispozitiilor prezentei sectiuni.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Diana Miha
 User Diana Miha
a raspuns la intrebare la 04 Sep. 2013
Asta am precizat si eu. Ca retinerile nu pot depasi jumatate din salariu. Intrebarea era daca JUMATATEA din salariu o impart la 2 astfel incat sa retin aceeasi suma pentru ambele popriri. Sau se ia in considerare valoarea datorata, si se calculeaza procentual retinerile din jumatatea de salariu.
Ma contrazic cu colegii. De exemplu prima valoare datorata este 10000 lei , a doua 30000 lei. Salariu net 2000. Valoarea totala datorata 40000. Asta inseamna ca 10000 eprezinta 25% si 30000 reprezinta 75%. Jumatate din salariu este 1000 de lei. Sunt 2 variante sa retin cate 500 de lei pentru fiecare executor sau sa retin 250 lei/luna la 10000 si 750/luna la 30000
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 04 Sep. 2013
Nu aveti cum sa retineti doua treimi din salariu, asta este cert. Ca atare, cele doua popriri cumulate trebuie sa insumeze maxim 1/2 din salariul net. Retineti sumele in asa fel incat sa nu depasiti acest plafon. Cumva ar fi bine de clarificat cu cele doua institutii ca exista pluralitate de creditori si nu aveti cum sa retineti mai mult.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024