ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Primesc bonuri de masa daca am avut concediu medical?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Daca am beneficiat de concediu medical, mai primesc bonuri de masa pentru perioada respectiva? Primesc 75% din salariu pentru perioada de concediu medical chiar daca in ultimele 6 luni nu am muncit?
La o companie cu peste 100 de angajati, ar trebui sa existe un program (scris) in care sa stim cum avem liberele?
Va multumesc!


Adaugata in: Legislatia muncii
Catalin Tudor Andrei
 User  Catalin Tudor Andrei
a intrebat la 27 Iul. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului catalin tudor andrei la 31 Iul. 2012
OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sananate
Art. 33
Pentru persoana asigurata care se afla in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform prezentei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator.

Art. 36.
(1) Calculul si plata indemnizatiilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat in conditiile legii, care constituie document justificativ pentru plata.
(2) Certificatul de concediu medical se prezinta platitorului pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul.

Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 72. - (1) Pentru persoana care se afla in doua sau mai multe situatii dintre cele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform acestei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator. In aceasta situatie primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ceilalti angajator/angajatori se prezinta cele doua exemplare in copii certificate de catre medicul prescriptor.
(2) Pe copiile certificate se va inscrie ??Conform cu originalul?? si se va aplica stampila unitatii, parafa si semnatura medicului prescriptor, precum si, dupa caz, parafa si semnatura medicului sef de sectie, in cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
(3) Angajatorii platitori au obligatia respectarii prevederilor art. 1
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului catalin tudor andrei la 31 Iul. 2012
Da, sigura ca au. In cazul in care aveti mai multe contracte de munca si indeplinti stagiul de cotizare (stagiu care nu trebuie sa fie realizat neaparat la angajatorul la care lucrati in prezent) toti angajatorii va vor plati concediul medical conform legii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Catalin Tudor Andrei
 User Catalin Tudor Andrei
a raspuns userului Ioana Popa la 31 Iul. 2012
Insa in cazul in care am 22 de zile, dar nu sunt trecute in cartea de munca (am cateva contracte incheiate), cum se procedeaza?
Aceste contracte au vreo valoare daca au fost incheiate si semnate la ITM? Trebuie sa fac o dovada angajatorului in acest caz?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului catalin tudor andrei la 29 Iul. 2012
Da, daca nu aveti cele 22 de zile stagiu minim de cotizare nu vi se va plati concediul medical.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Catalin Tudor Andrei
 User Catalin Tudor Andrei
a raspuns userului georgeta ganea la 27 Iul. 2012
Si daca nu am 22 de zile ce se intampla....nu-mi este platit concediul medical?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 27 Iul. 2012
Conditia pentru a beneficia de plata concediului medical este de a avea un stagiu de cotizare de cel putin 22 zile lucratoare in ultimele 12 luni anterioare lunii prezentarii concediului medical la plata art 7 din oug 158 din 2005.

Art. 117 din codul muncii republicat
Programul de munca si modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunostinta salariatilor si sunt afisate la sediul angajatorului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 27 Iul. 2012
Bonurile de masa se acorda pentru perioada in care salariatul se afla in unitate si desfasoara activitate. Pe perioada concediului medical contractul de munca este suspendat de drept, salariatul neaflandu-se in unitate si neprestand activitate. Pentru perioada in care sunteti in concediu medical primiti o indemnizatie medicala de 75% din baza de calcul, aceasta reprezentand veniturile brute realizate in ultimele 6 luni anterioare celei in care se acorda concediul medical. Daca in ultimele 6 luni ati fost in somaj sau alt concediu medical aceste perioade sunt incluse in baza de calcul pentru indemnizatia medicala.

Nu imi dau seama la ce fel de libere va referiti. Concediul de odihna se acorda pe baza unei programari, mai ales in companiile cu mai multi angajati. Daca se acorda alte zile libere de catre companie, acestea sunt prevazute in Contractul colectiv incheiat la nivel de unitate sau in Regulamentul Intern.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024