ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Refuzul ITM de inregistrare a CCM pe unitate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Cum poate ITM sa refuze inregistrarea C.C.M incheiat pe unitate in baza art.135(1) a, din Legea 62/2011 pe motivul ca negocierea se face "impreuna cu reprezentantii salariatilor" daca acesti salariati au fost invitati la negociere dar au refuzat participarea, conform art.140(3) din Legea 62/2011. Mentionez ca punctul de vedere al MMFPS prin Ministru Delegat pentru Dialog Social - Dl. Liviu Marian Pop care a spus ca procedura a fost indeplinita si ca se poate inregistra C.C.M.pe unitate (in schimb au facut alte obiectii pe care le-am demontat prin inscrisuri oficiale).
Cu toate acestea ITM in cauza refuza in continuare neinregistrarea C.C.M. netinand cont de raspunsul M.M.F.P.S.

Adaugata in: Legislatia muncii
Adrian Arsu
 User  Adrian Arsu
a intrebat la 26 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului sorin popescu la 12 Iul. 2013
Nu am de ce sa fiu partinitoare. Negocierea CCM presupune prezenta ambelor parti. Cat timp nu aveti nici sindicat implicat in negociere si nici reprezentanti, evident ca nu aveti cu cine negocia acest contract. La ITM trebuie facuta dovada alegerii reprezentantilor sau a statutului juridic al sindicatului cu care se negociaza. Or cat timp ei nu au fost prezenti nu exista acest document. Fara implicarea lor in negociere nu se poate spune ca s-a negociat, daor angajatorul este cel care s-a implicat in redactarea acestui contract. Pe site-ul ITM vedeti redate, in document ce poate fi descarcat, ce se cere pentru inregistrarea CCM la ITM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian Arsu
 User Adrian Arsu
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Sep. 2012
Refuzul inregistrarii CCM de catre ITM
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Sorin Popescu
 User Sorin Popescu
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Sep. 2012
Este sau NU este "indeplinire a conditiilor procedurale" invitarea salariatilor ?
Si daca DA, absenta lor de la negocieri, este un element blocant sau nu al negocierilor ? (bineinteles in spiritul si litera legii).

Eu inteleg ca salariatii nu si-au desemnat reprezentanti...

Cred sincer ca sunteti partinitoare si interpretati legea in favoarea unei parti care refuza sa participe la negocieri, din motive pe care in calitatea dumneavoastra de expert ar trebui sa le cunoasteti: lipsa capacitatii de asumare in fata colegilor a rezultatelor negocierii.

Cu stima.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [2]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului adrian arsu la 26 Sep. 2012
Art. 1 Legea 62/2011
In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
(iii) negociere colectiva ? negocierea dintre angajator sau organizatia patronala si sindicat ori organizatia sindicala sau reprezentatii angajatilor, dupa caz, care urmareste reglementarea relatiilor de munca ori de serviciu dintre cele doua parti, precum si orice alte acorduri in probleme de interes comun;

Art. 135
(1) In unitatile in care nu exista sindicate reprezentative negocierea contractului colectiv de munca se face dupa cum urmeaza:
a) daca exista un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de catre reprezentantii federatiei sindicale, la solicitarea si in baza mandatului sindicatului, impreuna cu reprezentantii alesi ai angajatilor;
b) daca exista un sindicat neafiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea sau nu exista niciun sindicat, negocierea se face numai de catre reprezentantii angajatilor.
(2) In cazul in care la nivelul grupului de unitati nu exista organizatii sindicale reprezentative care sa reprezinte cel putin jumatate din numarul total de angajati ai grupului de unitati, la negocierea contractului colectiv de munca salariatii sunt reprezentati dupa cum urmeaza:
a) de catre reprezentantii mandatati de organizatiile sindicale reprezentative din cadrul fiecarei unitati care au decis constituirea grupului;
b) pentru unitatile membre ale grupului in care nu exista sindicate reprezentative, dar exista sindicate afiliate la federatii sindicale reprezentative in sectorul de activitate in care s-a constituit grupul, angajatii sunt reprezentati de catre federatiile sindicale respective, in baza solicitarii si mandatului sindicatelor, si de reprezentantii angajatilor din respectivele unitati.
(3) Federatiile sindicale reprezentative la nivelul sectoarelor de activitate conform prezentei legi pot participa la negocierea contractelor colective de munca la nivel de grupuri de unitati in care au sindicate afiliate, la solicitarea si in baza mandatului din partea acestora.
(4) Confederatiile sindicale reprezentative la nivel national conform prezentei legi pot participa la negocierea contractelor colective de munca la nivelul sectoarelor de activitate in care au federatii membre, la solicitarea si in baza mandatului din partea acestora.

Art. 136
(1) Contractele colective de munca, incheiate la orice nivel, nu pot fi semnate decat de reprezentatii mandatati in acest sens ai partilor care au negociat.
(2) Anterior incheierii si semnarii contractelor colective de munca la nivel de sector de activitate, angajatorii membri ai organizatiilor patronale reprezentative la nivel de sector de activitate, precum si organizatiile sindicale membre ale confederatiilor sindicale participante la negocieri isi vor imputernici reprezentantii sa negocieze prin mandat special.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [2]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului adrian arsu la 26 Sep. 2012
Este de la sine inteles ca daca reprezentantii nu se prezinta la negocieri nu aveti cu cine sa negociati clauzele din CCM. CCM trebuie sa reprezinta si interesele angajatilor.

Art. 134 - Legea 62/2011
Partile contractului colectiv de munca sunt angajatorii si angajatii, reprezentati la negocieri dupa cum urmeaza:

A. din partea angajatorilor:
a) la nivel de unitate, de catre organul de conducere al acesteia, stabilit prin lege, statut ori regulament de functionare, dupa caz;
b) la nivel de grup de unitati, de catre angajatori care au acelasi obiect principal de activitate, conform codului CAEN, constituiti voluntar sau conform legii;
c) la nivel de sector de activitate, de catre organizatiile patronale legal constituite si reprezentative potrivit prezentei legi;

B. din partea angajatilor:
a) la nivel de unitate, de catre sindicatul legal constituit si reprezentativ potrivit prezentei legi sau de catre reprezentantii angajatilor, dupa caz;
b) la nivelul grupurilor de unitati, de catre organizatiile sindicale legal constituite si reprezentative la nivelul unitatilor membre ale grupului;
c) la nivel de sector de activitate, de catre organizatiile sindicale legal constituite si reprezentative potrivit prezentei legi.

Nu stiu ce aveti dvs scris. insa art. 145 din Legea dialogului social este foarte clar:

Art. 145
(1) Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale sau, dupa caz, inspectoratele teritoriale de munca vor proceda la inregistrarea contractelor colective de munca dupa verificarea indeplinirii conditiilor procedurale prevazute de prezenta lege. Daca aceste conditii nu sunt indeplinite, contractele colective de munca vor fi restituite semnatarilor pentru indeplinirea conditiilor legale.

ITM a refuzat inregistrarea, insa daca nu aveti un raspuns scris al reprezentantilor, nu se aplcia art. 140 (3) din lege. Negocierea a fost declansata, insa nu poate fi incheiat contractul fara parcurgerea negocierii cu reprezentantii salaritilor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Adrian Arsu
 User Adrian Arsu
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Sep. 2012
Invitarea la negocieri a reprezentantilor salariatilor s-a facut de trei ori prin afisarea cu proces-verbal. Nici a treia oara salariatii nu si-au desemnat reprezentanti, deci conform art.140(3) " ...Lipsa unui raspuns scris, coroborata cu prezentarea dovezii de invitare la negocieri, va fi interpretata ca refuz de participare la negocieri," se confirma rezolutia Ministrului Delegat pentru Dialog Social prin care se afirma ca, conditiile procedurale au fost indeplinite (art.145(1),Legea 62/2011).
Mentionez ca C.C.M.U. a fost semnat de catre angajator si mandatii Federatiei Sindicatelor Libere din Industria Lemnului-Romania, federatie reprezentativa in sectorul de activitate al societatii, conform H.G.1260/2011.
Daca considerati ca refuzul de a participa la negocieri al salariatilor este element blocant in negocieri, va rog sa ne precizati textul din lege care stipuleaza acest lucru.
Cu stima.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [2]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Sep. 2012
ITM are dreptate. CCM nu este un document care se incheie unilateral, ci numai prin negocierea cu reprezentantii salariatilor. Acest lucru este prevazut intr-adevar in legea 62/2011 si in Codul muncii. Contractul colectiv de negociaza, si nu se incheie unilateral de angajator, asa cum este cazul Regulamentului intern, unde apare doar simpla consultare a reprezentantilor / sindicatualui, nu si negocierea clauzelor.

Alte intrebari despre Legislatia muncii