ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Sarbatorile Legale din tara de delegatie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Vin si eu cu o intrebare privind zilele de sarbatoare legala din tara de delegatie, alta decat Romania. Daca in tara in care angajatul este delegat, de exemplu, ziua de 16 iunie este sarbatoare legala (zi nelucratoare), in Romania fiind zi normala de lucru, ce drepturi are angajatul de la angajatorul cu sediul in Romania? Daca lucreaza cum va fi platit? Daca angajatul nu lucreaza trebuie compensata cumva acea sarbatoare legala cu zile de concediu de odihna? Angajatul primeste diurna? Exista o lege/articol de lege care sa specifice drepturile si obligatiile angajatului si ale angajatorului in acest caz?

Multumesc frumos pentru raspuns
Gabriela

A C
 User  A C
a intrebat la 05 Mai. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului A C la 08 Mai. 2015
Am sa ma opresc din dezbatere pentru ca se pare ca nu sunt inteleasa. Dvs ce intelegi prin "vi se aplica legea din tara in care aveti contractul", adica Romania in tara de fata? Unde in legea nationala apar sarbatorile legale din alte tari si obligatia angajatorului de a le respecta, in timpul delegarii, nu stiu. In cazul detasarii da, apar prevederi in Codul muncii din care reiese ca salariatul va beneficia de drepturile cele mai favorabile. Nu apare nimic in Codul muncii despre delegare, tocmai pentru ca lucrati in baza contractului existent si nu a unei decizii de detasarea care ar suspenda temporar contactul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
A C
 User A C
a raspuns userului Ioana Popa la 06 Mai. 2015
adica angajatorii care aplica procedura descrisa de mine sunt perfect acoperiti din punct de vedere legal, tocmai pentru ca nu exista stipulat in lege un articol sau o prevedere si pentru aceasta situatie. Sau daca nu sunt de acord sa imi ia zi de concediu, imi taie din salariu, ca legea nu tine cu angajatii.
Va multumesc
Numai bine
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului A C la 06 Mai. 2015
Nu cred ca am spus asa ceva, ci am precizat ca se respecta prevederile din tara cu care angajatul are contract. Adica daca dvs aveti contract in Romania si acesta este cel in baza caruia derulati activitate, legea aplicabila este cea din Romania. Daca ati fi fost detasata situatia era diferita. Contractul NU se suspenda in cazul delegarii, deci se aplica asa cum s-ar aplica si daca ati fi in tara pentru derularea activitatii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
A C
 User A C
a raspuns userului Ioana Popa la 06 Mai. 2015
Nu o confund doamna. Vorbesc de delegare, angajatul lucrand in continuare in favoarea firmei din Romania pe acelasi contract de munca, pe acelasi salariu, cu o diurna discutata cu angajatorul din Romania, pastrandu-si functia si felul muncii. Din spusele Dumneavoastra inteleg ca in cazul delegarii, in situatia in care in tara unitatii de delegare este o sarbatoare legala (zi nationala libera declarata) angajatorul din Romania are obligatia sa respecte acea zi ca si cum ar fi o sarbatoare legala in Romania. Imi puteti confirma va rog frumos veridicitatea intelegerii mele?
Multumesc din suflet inca odata,
Gabriela
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului A C la 06 Mai. 2015
Nu confundati delegarea cu detasarea in primul rand, pentru ca procedurile si conditiile sunt diferite conform legii.

Zilele de sarbatoare legala nu se scad din durata concediului de odihna, indiferent daca sunteti detasata sau nu. Sunt drepturi separate, prevazute de lege, fara a se influenta unul pe celalalt.

Nu exista asa ceva in lege pentru ca nu este necesar. Angajatul delegal, repet, are acelasi drepturi pe perioada delegarii pe care le-ar fi avut daca ar fi stat in tara,la locul de munca din contract. Contractul NU se suspenda pe perioada delegarii, deci angajatorul este obligat sa acorde salariatului aceleasi drepturi detinute prin contractul de munca existent.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
A C
 User A C
a raspuns userului Ioana Popa la 06 Mai. 2015
Va multumesc din suflet pentru raspunsul amplu, dar tot nu imi este clar cat de legal sau daca este legal ca angajatii delegati sa piarda zilele de concediu pentru sarbatoarile legale din tara de delegatie (cand unitatea la care sunt delegati este inchisa). Din pacate nu am gasit stipulat in lege drepturile/obligatiile angajatului delegat pentru aceasta situatie. Stiu ca foarte multe firme, care au angajati delegati in alte tari, procedeaza in acest fel, adica sa ia ziua de concediu a angajatului delegat. Este normal?
Va multumesc inca o data,
Gabriela
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 06 Mai. 2015
Codul muncii stabileste in ce conditii este platit salariatul aflat in delegatie, indiferent ca este in afara tarii sau in tara. Delegarea presupune modificarea temporara a locului de munca din initiativa angajatorului, angajatul desfasurand in continuare activitatea in beneficiul angajatorului dar in afara locului de munca din contract. Contractul de munca nu se suspenda ca in cazul detasarii, situatie in care se vor acorda in continuare aceleasi drepturi ca in tara, avand contractul incheiat cu acelasi angajator si prestand activitate in baza legislatiei de aici.

Art. 42
(1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.
(2) Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.

Art. 43
Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

Art. 44
(1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.


Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024