Sarbatorile Legale din tara de delegatie
Buna ziua,
Vin si eu cu o intrebare privind zilele de sarbatoare legala din tara de delegatie, alta decat Romania. Daca in tara in care angajatul este delegat, de exemplu, ziua de 16 iunie este sarbatoare legala (zi nelucratoare), in Romania fiind zi normala de lucru, ce drepturi are angajatul de la angajatorul cu sediul in Romania? Daca lucreaza cum va fi platit? Daca angajatul nu lucreaza trebuie compensata cumva acea sarbatoare legala cu zile de concediu de odihna? Angajatul primeste diurna? Exista o lege/articol de lege care sa specifice drepturile si obligatiile angajatului si ale angajatorului in acest caz?
Multumesc frumos pentru raspuns
Gabriela
a intrebat la 05 Mai. 2015
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!
7 raspunsuri
a raspuns userului A C la 08 Mai. 2015
a raspuns userului Ioana Popa la 06 Mai. 2015
Va multumesc
Numai bine
a raspuns userului A C la 06 Mai. 2015
a raspuns userului Ioana Popa la 06 Mai. 2015
Multumesc din suflet inca odata,
Gabriela
a raspuns userului A C la 06 Mai. 2015
Zilele de sarbatoare legala nu se scad din durata concediului de odihna, indiferent daca sunteti detasata sau nu. Sunt drepturi separate, prevazute de lege, fara a se influenta unul pe celalalt.
Nu exista asa ceva in lege pentru ca nu este necesar. Angajatul delegal, repet, are acelasi drepturi pe perioada delegarii pe care le-ar fi avut daca ar fi stat in tara,la locul de munca din contract. Contractul NU se suspenda pe perioada delegarii, deci angajatorul este obligat sa acorde salariatului aceleasi drepturi detinute prin contractul de munca existent.
a raspuns userului Ioana Popa la 06 Mai. 2015
Va multumesc inca o data,
Gabriela
a raspuns la intrebare la 06 Mai. 2015
Art. 42
(1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.
(2) Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.
Art. 43
Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
Art. 44
(1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.