ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

schimbare functie in mod unilateral


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! In cadrul unei institutii publice, in baza OUG 77/2013, postul de sef serviciu RU a fost transformat in Organigrama, in post de executie - specialist RU. Angajatului care ocupa functia de sef serviciu RU i s-a schimbat functia, in mod unilateral, in specialist RU. Angajatul a contestat in instanta, atat Organigrama cat si Decizia angajatorului de schimbare a functiei. Instanta a admis, pe temei de nelegalitate (intre timp OUG 77/2013 a devenit neconstitutionala) actiunea salariatului in ceea ce priveste schimbarea functiei, adica a anulat decizia angajatorului, prin Sentinta civila definitiva. Curtea de apel a admis si ea, in prima instanta actiunea angajatului impotriva Organigramei (proces pe rol). Avand in vedere faptul ca, actuala Organigrama a revenit la cea de dinaintea OUG 77/2013, respectiv postul de specialist RU a fost transformat in post de sef serviciu RU, iar salariatul a solicitat punerea in executare a dispozitivului sentintei, cum trebuie sa procedeze angajatorul?
Mentionez ca, salariatul a cerut in instanta doar anularea deciziei angajatorului privind schimbarea functiei nu si reintegrarea in acelasi post. Nu am gasit in legislatie prevederi referitoare al aceasta situatie ci doar la reintegrarea in acelasi post in cazul concedierii. Parerea mea este urmatoarea: persoana careia i s-a schimbat unilateral functia, a avut tot timpul calitatea de salariat, iar in prezent ocupa o functie care nu se regaseste in Organigrama si Statul de functii. In aceste conditii, anularea acelei Decizii (ca si cum ea nu ar fi existat), impune repunerea salariatului in situatia anterioara, fara ca acesta sa trebuiasca a fi cerut in instanta reintegrarea in functia detinuta anterior. Va rog sa ne oferiti opiniile dvs. avizate. Multumesc.

Artemiza Buculeu
 User  Artemiza Buculeu
a intrebat la 14 Dec. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului artemiza buculeu la 17 Dec. 2014
Anularea actului inseamna revenirea pe functia anterioara acestei modificari declarate ilegale. Deci ar trebui sa reocupati functia initiala. Solicitarea de la baza ei este cea facuta in instanta de judecata. Nu orice formulare are si un articol de lege, unele rezultate au o ligica in spate. Iar in cazul de fata, daca vreti totusi o baza legala, aveti Codul muncii, lege organica, in care este mentionat ca functia se modifica numai cu acordul salariatului, deci prin act aditional, iar singurele situatii in care aceasta modificarea se poate face unilateral le reprezinta protejarea sanatatii salariatului sau o impunere legala.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Artemiza Buculeu
 User Artemiza Buculeu
a raspuns userului adriana iancu la 15 Dec. 2014
Multumesc. Oare am inteles bine ? Adica, daca instanta anuleaza acea Decizie de schimbare functie, automat angajatul se afla in situatia anterioara Deciziei, sau numai si numai daca angajatul a cerut instantei nu doar anularea actului ci si reintegrarea in functia detinuta anterior? Evident, in contextul situatiei prezentate si a Statul de functii in vigoare. As dori daca se poate indicarea temeiului legal. Multumesc, inca o data.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 14 Dec. 2014
Anularea unui act se refera la o nulitate relativa.
Unul dintre princiilpiile ale efectelor nulitatii este principiul repunerii partilor in situatia anterioara. Daca intre momentul incheierii si momentul desfiintarii actului acesta a fost pus in executare, partile vor fi puse in situatia anterioara incheierii acestuia.


Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024