ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

sindicat


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


A scazut numarul de sindicalisti la mai putin de jumatate. Angajatorul poate cere dizolvarea organizatiei deoarece nu mai intruneste conditiile minime de constituire? Daca nu se dizolva, ce rol mai are acest sindicat?
Daca nu mai are numar suficient de sindicalisti ramane reprezentativ pana expira reprezentativitatea obtinuta anterior?

Cristina G
 User  Cristina G
a intrebat la 13 Aug. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

8 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Niculae Rosu
 User Niculae Rosu
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Aug. 2013
La nivel de unitate numarul minim pentru inregistrarea unui sindicat este de 15 si nu jumatate + unu. Faceti confuzie intre numarul minim pentru infiintarea unui sindicat si numarul minim pentru optinerea reprezentativitatii de catre un sindicat deja constituit in unitate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Niculae Rosu
 User Niculae Rosu
a raspuns userului Georgeta Ganea la 17 Aug. 2013
Reprezentativitatea este valabila 4 ani daca instanta in baza unei sesizari nu constata ca sindicatul reprezentativ nu mai indeplineste conditia ca numarul de membri sa fie jumatate + unu din numarul total de salariati. In cazul pierderii reprezentativitati de catre o organizatie sindicala CCM se negociaza cu o alta organizatie ce si-a capatat reprezentativitatea sau cu reprezentantii salariatilor daca nu exista nici o organizatie sindicala reprezentativa. Partile unui contract se pot schimba ori de cate ori intervin modificari in acest sens prin Act Aditional la CCM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Niculae Rosu
 User Niculae Rosu
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Aug. 2013
Este adevarat ceea ce spuneti in prima fraza dar in continuare creeati confuzii. Un sindicat este o organizatie care se creeaza in conformitate cu prevederile legale si se inregistreaza in registrul unic la judecatoria care a emis hotararea de infiintare . Sindicatul se dizolva tot prin hotarare a judecatoriei in cazul cand numarul membrilor scade sub minimul prevazut de lege sau cand Adunarea Generala a sindicatului o decide.
Se face confuzie cu calitatea de "sindicat reprezentativ" care confera unei organizatii sindicale dreptul de a se aseza la masa negocierilor in numele salariatilor. Reprezentativitatea unei organizatii sindicale se pastreaza 4 ani daca in aceasta perioada numarul membrilor proprii nu scade sub jumatate + unu din numarul total de salariati.
In cazul in care numarul membrilor proprii scade sub numarul prevazut de lege, dar reprezentativitatea nu este contestata la judecatorie sindicatul respectiv va avea dreptul sa se aseze la masa negocierii pana la implinirea perioadei pentru care a fost acordata sau pana angajatorul sau o alta persoana fizica (salariat) sau juridica(un alt sindicat) contesta in instanta reprezentativitatea.
Sindicatul care pierde reprezentativitatea nu-si pierde si calitatea de organizatie sindicala si in aceasta calitate va indeplini rolul pe care il are prin lege si Statutul propriu

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 15 Aug. 2013
Nu este prevazut in lege ca reprezentativitatea se prelungeste pana la incheierea unui nou CCM. El poate fi dizolvat la cerere daca nu indeplineste conditiile minime de existenta, legea este destul de clara. (art. 40 pe care l-am redat mai jos) CCM fiind deja incheiat, nu se mai pune problema participarii la negociere pentru incheierea lui. Iar la reluarea negocierii, daca nu va exista un alt sindicat, se vor alege reprezentanti ai salariatilor daca acest sindicat va fi dizolvat de instanta. Reprezentativitatea lor este indeplinita la momentul negocierii si intocmirii CCM. Ulterior se poate dizolva organismul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 14 Aug. 2013
Daca ullterior negocierii CCM cu un sindicat reprezentativ , acesta pierde din nr. membri de sindicat sub jumatate reprezentativitatea este valabila pana la incheierea unui alt CCM cand se pot schimba partile in negocierea contractului pe baza altor acte doveditoare care sa le permita prezenta la aceasta negociere
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 13 Aug. 2013
Este vorba de reprezentativitatea sindicatului, dna Cristina a punctat foarte bine acest element.

Art. 51
(1) Sunt reprezentative la nivel national, de sector de activitate, de grup de unitati si de unitate organizatiile sindicale care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

C. la nivel de unitate:
a) au statut legal de sindicat;
b) au independenta organizatorica si patrimoniala;
c) numarul de membri ai sindicatului reprezinta cel putin jumatate plus unu din numarul angajatilor unitatii.
(2) Indeplinirea de catre organizatiile sindicale a conditiilor de reprezentativitate se constata, la cererea acestora, de catre instanta care le-a acordat personalitate juridica, prin depunerea la instanta a documentatiei prevazute la art. 52.
(3) Hotararea se motiveaza si se comunica in 15 zile de la pronuntare.
(4) Hotararea judecatoreasca poate fi atacata cu recurs.

Ca atare, sindicatul respectiv nu mai indeplineste conditiile pentru a reprezenta salaraitii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 13 Aug. 2013

I


Legea 62 din 2011.Nu este acelasi lucru reprezentativitatea unui sindicat la negocieri cu constituirea unui sindicat.Chiar daca are mai putin de jum,atate din nr. de salariati nu insean=mna ca nu poate functiona ca sindicat.Se poate afilia la o confederatie si prin aceasta sa fie parte la negocieri.


Capitolul I - Dispozitii generale




Art. 3
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
(2) Pentru constituirea unui sindicat este necesar un numar de cel putin 15 angajati din aceeasi unitate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Aug. 2013
Organizatiile sindicale, principiile si criteriile de constituire, sunt stabilite in legea dialogului social 62/2011, precum si situatiile in care se poate cere dizolvarea lui.
Intr-adevar, la nivel de unitate sindicatul trebuie sa fie format din cel putin jumatate plus unu din totalul salariatilor. Daca nu mai sunt indeplinite conditiile minime de formare se poate cere dizolvarea lui.


Art. 14
(1) Pentru dobandirea de catre sindicat a personalitatii juridice, imputernicitul special al membrilor fondatori ai sindicatului, prevazut in procesul-verbal de constituire, trebuie sa depuna o cerere de inscriere la judecatoria in a carei raza teritoriala isi are sediul acesta.
(2) La cererea de inscriere a sindicatului se anexeaza originalul si cate doua copii certificate de reprezentantul legal de pe urmatoarele acte:
a) procesul-verbal de constituire a sindicatului, semnat de membrii fondatori;
b) statutul;
c) lista membrilor organului executiv de conducere al sindicatului, cu mentionarea numelui, prenumelui, codului numeric personal, profesiunii/functiei si a domiciliului acestora.

Art.40 (2) In cazul in care o organizatie sindicala nu mai intruneste conditiile minime de constituire, orice tert interesat poate solicita instantei competente dizolvarea organizatiei in cauza, in baza unei cereri motivate.

Dupa dizolvare puteti solicita salariatilor sa isi aleaga un numar de reprezentanti, acesta fiind insa un proces asupra caruia nu puteti interveni altfel decat prin sugerarea unui numar de reprezentanti in raport cu cel al salariatilor din unitate. Dar alegerea este in totalitate a salariatilor si nu pot fi influentati de angajator.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024