ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Spor de vechime


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Conform dispoziţiilor art. 41 alin. (3) lit. d) din Contractul Colectiv de Munca Unic la nivel National pentru anii 2007-2010 care stabilea o limita minima si o limita maxima a sporului de vechime situata intre minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza, pentru perioada lucrata in compania unde si acum imi desfasor activitatea, pentru perioada 2007-2011 (aproape 4 ani) aveam dreptul la spor de vechime, pe care l-am solicitat printr-o adresa catre conducerea societatii, in conformitate cu prevederile art. 171 alin 1 din codul muncii.

Drept raspuns am primit:
Conform legislatiei in vigoare (Codul Muncii), sporurile pot fi legale sau conventionale si ca dreptul la sporul de vechime nu este un drept consacrat de Lege si de accea, angajatorul are obligatia de a-l acorda numai daca a fost stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin contractul individual de munca (acestia au invocat art 41 alin 1 din contractul colectiv de munca unic la nivel national, care dupa parerea mea nu face obiectul dicutiei). ori in situatia data, prevederile CCMUN redate la inceput, se mai aplica sau nu ?!?!?!

Intrebarea mea este, am sau nu acest drept tinand cont ca nu a fost mentionat in CIM ?!?!?!?

Imi cer scuze daca nu am furnizat toate informatiile necesare unui raspuns mai avizat, dar daca este necesar le pun la dispozitie

Va multumesc anticipat pentru raspuns,

Cristian

Adaugata in: Legislatia muncii
Cristian Tanasa
 User  Cristian Tanasa
a intrebat la 19 Mar. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristian Tanasa
 User Cristian Tanasa
a raspuns userului Ioana Popa la 20 Mar. 2013
Stimata dna Popa,

In primul rand doresc sa va multumesc pentru raspuns.
In al doi-lea rand, asa cum am scris ieri (probabil nu am furnizat toate informatiile), am cerut calcularea si acordarea retoactiva a sporului de vechime in baza dispoziţiilor art. 41 alin. (3) lit. d) din Contractul Colectiv de Munca Unic la nivel National pentru anii 2007-2010.
Mentionez faptul ca pentru perioada reclamata de mine (2007-2011) societatea nu avea CCM, fiind afilitata la CCMUN, aceasta incheind CCM la nivel de unitate abia in 2012.
Daca sunteti de acord si daca se poate bineinteles, doresc sa va prezint documentele care au stat la baza cererii mele (CIM, Cerere si alte acte aditionale la CIM).

Cu stima,

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 19 Mar. 2013
Sporul de vechime se acorda daca apare mentioant in CCM aplicabil, CIM sau lege speciala. CCMUN nu mai este in vigoare, din textul dvs nu vad referirea la art. din CCMUN. Ce spun ei este in vigoare. Legislatia in vigoare nu inseamna doar Codul muncii, ci si legi adiacente, cum ar fi cea a dialogului social de exemplu. CCM aplicabil nu inseamna CCMUN ci este CCM intocmit la nivel de ramura sau unitate, acest tip de documente sunt in vigoare, in unele unitati este obligatorie negocierea CCM (daca sunt peste 21 de salariati).

Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
Radu Anton George Andreescu alexei delimart violeta Georgescu Marius Ion Gratiela Petrescu
TOP RASPUNSURI 2024