ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Am dreptul sa-mi fac un contract de asigurare cu Casa de Pensii?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, ma numesc Ionescu Florentina si am 41 de ani. Timp de 11ani, mai exact in perioada 01.07. 1991 ? 15.08.2002 am fost angajata cu contract individual de munca la Teatrul de Balet de Stat. In perioada 01.07.1991 ? 01.04.2001, avand functia de balerin am fost incadrata in grupa 1 de munca, in procent de 100%, iar in perioada 01.04.2001 ? 15.08.2002, avand tot functia de balerin am fost incadrata in ?conditii speciale?, conform nominalizarii efectuate prin pontajele lunare si statele de plata.
Din anul 2002 si pana in prezent, am lucrat ocazional ca liber profesionist in Romania la cluburi de dans private si nu am mai avut contract de munca. Mai mentionez ca din anul 2007 (09.02.2007) sunt membra fondatoare a Asociatiei ?Maiastra? ? asociatie care este persoana juridica de drept privat cu scop nepatrimonial, independenta, organizata potrivit Ordonantei nr. 26/2000 actualizata.
Intrebari:
Este posibil ca in aceasta situatie sa fac un contract de asigurare sociala cu Casa Nationala de Pensii Publice pentru a beneficia de pensie?
Daca da, atunci va rog sa-mi spuneti care ar trebui sa fie cota de contributie minima (si maxima) si pe ce perioada?
Care va fi suma de bani pe care o voi primi in urma contributiei mele?
Este o afacere buna sa fac acest contract de asigurare sociala sau exista si alta varianta mai buna pentru mine?
Va multumesc frumos pentru ajutor.


Florentina Ionescu
 User  Florentina Ionescu
a intrebat la 03 Dec. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 03 Dec. 2014
Va puteti asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, ?n conditiile Legii nr. 263/2010. Contractul de asigurare sociala se incheie la Casa de Pensii Publice Judeteana sau de Sector.
Actele necesare:
-Contractul de asigurare sociala
- copie BI sau CI
- dosar de incopciat
- declaratie pe propie raspundere (cum ca persoana care doreste sa se asigure nu este persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati independente)
Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale pentru asiguratii cu contract de asigurare o constituie venitul lunar asigurat, trecut in contractul de asigurare sociala, dar nu mai putin decat suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ÅŸi nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia.
Pentru anul 2014 suma este 804,3 lei (35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale), iar nivelul maxim de 11.490 lei.
Contributia de asigurari sociale, este de 26,3%, se datoreaza de la data incheierii contractului de asigurare sociala, contributia lunara a nivelulului minim al venitului lunar asigurat fiind de 211,53 lei.
Dumneavoastra decideti daca este o afacere buna, sau nu.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024