ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Angajare pensionar de drept


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.

In data de 15 noiembrie 2013 se implineste termenul la care ma pot pensiona de drept datorita vechimii. Momentan sunt angajat cu carte de munca si doresc in continuare sa lucrez.
Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza in acest caz: contractul meu inceteaza cu data de 15 noiembrie, ultima zi lucrata si pontata fiind 14 noiembrie? Sau dat fiind faptul ca in data de 15 noiembrie imi pot depune dosarul, ziua de 15 trebuie sa fie pontata?

Cu ce tip de contract pot lucra in continuare in cadrul societatii? Pot lucra cu norma intreaga?

Multumesc!

Adaugata in: Pensii
Adina Pacurar
 User  Adina Pacurar
a intrebat la 11 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Nov. 2013
Dosarul pentru pensionare pentru limita de varsta il puteti depune cand doriti, dar incepand cu ziua in care indepliniti conditiile pentru acordarea ei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Nov. 2013
Nu mai exista notiunea de pensionare in functie de vechime, trebuie sa aveti atat varsta cat si stagiul de cotizare adecvat pentru a primi acest drept.

Daca indepliniti conditiile de pensionare pentru limita de varsta, se intampla asa cum v-a spus dna Ganea, intervine o incetare de drept la data indeplinirii conditiilor de pensionare. Pentru celelalte tipuri de pensionare aveti nevoie de decizie de pensionare inainte ca CIM sa inceteze.

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;

(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)?j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

Ultima zi pontata va fi data de 14.11.2013. Un nou contract se va incheia daca angajatorul doreste acest lucru, altfel legea nu il obliga sa va mentina in activiatea. Ca pensionar cu drept de cumul puteti incheia si alte tipuri de contracte daca doriti, nu doar cel individual de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 11 Nov. 2013
Un pensionar care are dreptul la cumul poate fi incadrat inclusiv cu CIM pe perioada determinata, este o confirmare venita direct de la Ministerul Muncii. In plus, incadrarea pe perioada determinata a pensionarului este o posiblitate oferita de lege angajatorului confrunatati cu astfel de sitautii, dar nu apare nicaieri in lege mentioanta interdictia de incadrare a unui pensionar pe perioada nedeterimiata. "Poate" nu inseamna "trebuie" Iar aceasta posibilitate rezulta din coroborarea art. 118 din legea 263/2010, cu art. 12 si art. 83 din Codul muncii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 11 Nov. 2013
Inceteaza CIM cu data de 15.11.2013 in baza art 56 al.1 liera c si cu aceiasi data poate depune dosarul pentru pensionare.Anterior datei de incetare CIM se poate incheia un alt contract de munca pe perioada determinata cu data de 15.11.2013
Art. 83 di codul muncii republicat
Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
l;;;
g) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;

Art. 84
(1) Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni

Art. 103 din Legea 263 din 2010
(1) Pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite, a tutorelui sau a curatorului acesteia, a persoanei careia i s-a incredintat sau i s-a dat in plasament copilul minor, dupa caz, depusa personal ori prin mandatar desemnat prin procura speciala.
(2) Cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, la casa teritoriala de pensii competenta, in a carei raza domiciliaza persoana. ;;;
;;;
Daca depune dosarul in data de 15 11.2013 va primi pensie cu data acceptarii cererii de pensionare.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024