ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Calcul vechime si iesire la pensie !


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Poate nu m-am exprimat eu bine. Ma refeream ca pana la data intrarii mele in pensie de boala gradul 3 am acumulat 26 de ani de munca lucrati din care 16 ani in grupa a II -a, in total am pe decizie 29 de ani si 2 luni cu acel bonus de la grupe. Daca nu ma mai pot angaja de acum incolo, pot beneficia de reducere de varsta de pensionare cand ajung la 60 sau 65 de ani cu acesti ani ai mei lucrati pana acum la pensia pentru limita normala? Sau trebuie sa stau neaparat pana la 65 de ani ? Mentionez ca sunt pensionat gradul 3 cu drept de munca dar am boala obisnuita, nu boala profesionala sau accident de munca ! La mine nu se calculeaza acel stadiu potential anual !

Va multumesc !

Adaugata in: Pensii
Ovidiu George Iftene
 User  Ovidiu George Iftene
a intrebat la 26 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ovidiu George Iftene la 29 Oct. 2012
Multumesc ca mi-ati atras atentia asupra acestui aspect
Aveti dreptate.
Art. 59 Ddin HG 257 DIN 2010
In situatia pensiei de invaliditate gradul III, nu se acorda stagiu potential persoanelor care au drept cauza a ivirii invaliditatii boala obisnuita sau accident care nu are legatura cu munca.

Art. 60
In vederea deschiderii dreptului la pensie de invaliditate, stagiul de cotizare necesar cuprinde si perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfasurata in grupele I si a II-a de munca, respectiv in conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii de munca.

Art. 61
Stagiul potential se determina in ani, luni si zile.

Art. 62
(1) In cazul persoanelor ale caror drepturi de pensie de invaliditate se deschid dupa data intrarii in vigoare a legii, la schimbarea gradului de invaliditate stagiul potential acordat la inscrierea initiala se mentine, iar eventualele stagii de cotizare, precum si stagiile asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a) din lege, realizate dupa pensionare, nu se valorifica.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) nu se acorda stagiu potential in cazul schimbarii in gradul al III-lea de invaliditate, atunci cand cauza ivirii invaliditatii este boala obisnuita sau accident care nu are legatura cu munca.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ovidiu George Iftene
 User Ovidiu George Iftene
a raspuns userului georgeta ganea la 27 Oct. 2012
Am citit intr-o lege reactualizata in anul 2012 referitor la legea 263/2010 cum ca eu avand boala obisnuita nu beneficiez de stagiul potential !!! De aceea va repet intrebarea . Imi pare rau ca nu am salvat acea reactualizare a legii 263/2010 . Poate o sa mai dau de ea.
Va rog sa-mi spuneti sigur daca e asa sau nu ?

Va multumesc !
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 26 Oct. 2012
Da, intrati indrepturi de pensionare la limita de varsta de 65 de ani.
Nu va puteti pensiona cu reducere de varsta pentru lucru in conditii de grupa de munca pentru ca nu aveti cei 35 de ani de stagiu complet de cotizare
Art. 55 din Legea 263 din 2010
(1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare, dupa cum urmeaza:
a) conform tabelului nr. 1, in situatia persoanelor care au realizat stagii de cotizare in conditii deosebite de munca;

Tabelul nr. 1
....
Si in cazul pensiei de invaliditate de grad III beneficiati de stagiu potential .Pe perioada acestui stagiu , valoarera punctrului de pensie este:
Art. 98
(1) Pentru stagiul potential, acordat persoanelor in drept sa obtina o pensie de invaliditate, punctajul lunar este de:
...
c) 0,35 puncte pentru gradul III de invaliditate.
Anii pe care i-ati lucrat in grupa de munca se pot valorifica pentru reducerea varstei ceea ce nu e cazul la dvs pentru ca nu puteti beneficia de acest drept pentru motivul mentionat mai sus si pentru majorarea punctajului la pensie .In prezent la stabilirea pensiei de invaliditate vi s-a valorificat perioada de lucru in conditii de grupa la stabilirtea punctajului.
Daca mai aveti nelamuriri , va rog sa le spuneti sa fiti bine informat pe problema dvs,

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024