ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


cand ma pot pensiona cu handicapul pe care il am din timpul facultatii?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


sunt nascuta in 01.03.1964 am diabet zaharat insulinodependent din 1987, iar din 1988 lucrez (dupa 5 ani de facultate). In prezent am handicap accentuat nerevizuibil (am mai avut acum cativa ani accentuat, apoi l-au facut mediu si din 2013 il am accentuat nerevizuibil). cand ma pot pensiona fara sa pierd drepturile cuvenite?
Am certificat de handicap, am la medicul de familie acte.
Va multumesc anticipat.

Aura Andrei
 User  Aura Andrei
a intrebat la 22 Sep. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mircea Carp
 User Mircea Carp
a raspuns la intrebare la 25 Sep. 2014
Puteti benefica de prevederile art.58 lit.b numai daca handicapul este preexistent calitatii de asigurat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 23 Sep. 2014
Articolul 58 din Legea nr.263/2010 la care faceti dv. referire prevede urmatoarele:
Legea 263/2010
Art. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare.
Eu in raspunsul anterior am incercat sa va explic cine face incadrarea in unul din gradele de invaliditate.
Conform Anexei 5 la lege, varsta standard de pensionare a dv este 62 de ani si 7 luni, daca va incadrati in prevederile art.58, lit.c, puteti sa iesiti la pensie in 2016.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Aura Andrei
 User Aura Andrei
a raspuns userului adriana iancu la 23 Sep. 2014
D-na Iancu cred ca ati inteles altceva sau nu am fost eu explicita, asa ca revin.
Eu vreau sa ma pensionez imediat ce pot si am aflat de art 58 din Legea 263/2010 din care am inteles ca ma pot pensiona cu 10 ani mai devreme decat normal (am handicap accentuat la o boala avuta dinainte de a ma angaja), dar ca si cum as iesi la limita de varsta.
Cu datele trimise mai inainte credeti ca pot sa ies la pensie in 2016 (lacrand in invatamant) la incheierea anului scolar? (nascuta pe 1. 03.1964 si lucrez din sep. sau oct. 1988
Va multumesc mult de tot.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 22 Sep. 2014
Incadrarea in unul din gradele de invaliditate se face in urma unei expertize medicale efectuate de medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca ca urmare a cererii si documentelor depuse de solicitant . Cererea pentru expertiza medicala si actele doveditoare se depun de solicitant la Cabinetul de Expertiza Medicala a Capacitatii de Munca din cadrul Casei Teritoriale de Pensii in functie de domiciliul solicitantului sau, dupa caz , la Comisiile de Expertiza Medico-Militara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala. Asiguratii care si-au pierdut capacitatea de munca datorita unei boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate daca indeplinesc stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta, in cazul dv, 23 de ani.Stagiul potential se determina ca diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare realizat pana la acordarea pensiei de invaliditate. Fac exceptie pensionarii care au realizat stagiul de cotizare in conditii de handicap grav sau accentuat caz in care stagiul potential se calculeaza ca diferenta intre stagiul complet de cotizare redus (o treime din stagiul complet de cotizare in cazul handicapului grav sau doua treimi din stagiul complet de cotizare in cazul handicapului accentuat) si stagiul de cotizare realizat pana la acordarea pensiei de invaliditate.
Cuantumul pensiei de invaliditate se calculeaza prin inmultirea punctajului acordat prin decizia pentru pensie de invaliditate cu valoarea punctului de pensie. Punctajul mediu al pensiei de invaliditate se calculeaza asemanator cu cel al pensiei la limita de varsta (se imparte suma punctajelor anuale la stagiul complet de cotizare) cu deosebire ca dupa data iesirii la pensie de invaliditate se acorda pe perioada stagiului potentiale urmatoarele puncte anuale:
-0,7 puncte pentru gradul I de invaliditate
-0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate
-0,35 puncte pentru gradul III de invaliditate




Alte intrebari despre Pensii