ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Cat ma afecteaza la calculul pensiei 1 an de somaj?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Mai am circa 5 ani pana la pensie si pot fi trecut in somaj pentru 12 luni, apoi firma ma poate reangaja pana la pensie.
Am de rezolvat unele probleme si mi-as dori un an de somaj daca acest lucru nu ma afecteaza mult la calcului pensiei.
Cat de mult credeti ca ma va afecta anul de somaj daca eu am avut aproape mereu salariul egal cu salariu mediu pe economie?


Adaugata in: Pensii Calculul pensiei
Ion Ivascu
 User  Ion Ivascu
a intrebat la 31 Iul. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului ion IVASCU la 01 Aug. 2012
Indemnizatia de somaj categoric va fi mai mica decat salariul. Cat de mult va fi afectat insa punctul de pensie acest lucru nu vi-l pot spune insa, pentru ca un astfel de calcul este destul de complex, insa puteti solicita un ajutor la casa de pensii privind calculul indemnizatiei.

Referitor beneficiile angajatorului, legea 76/2002 prevede astfel:

ART. 85
(1) Angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta persoanelor incadrate din aceste categorii, si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 2 ani.
(2) De facilitatile prevazute la alin. (1), cu exceptia scutirii de la plata contributiei la bugetul asigurarilor pentru somaj, datorata de angajator pentru persoanele respective, beneficiaza si angajatorii care, in raport cu numarul de angajati, si-au indeplinit obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca persoane cu handicap, precum si angajatorii care nu au aceasta obligatie legala, daca incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap si le mentin raporturile de munca sau de serviciu cel putin 2 ani.
(3) ABROGAT.
(4) Angajatorii care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor prevazute la alin. (1) si (2), anterior termenului de 2 ani, sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare persoana, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, daca incetarea acestora a avut loc din motivele prevazute la art. 83 alin. (2).
(5) Angajatorii care incadreaza in munca, potrivit legii, someri care in termen de 3 ani de la data angajarii indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala, beneficiaza lunar, pe perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiilor
respective, de o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj.
(6) Nu beneficiaza de facilitatile prevazute la alin. (1), (2) si (5) angajatorii care in ultimii 2 ani au fost in raporturi de munca sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile prevazute la aceste alineate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ion Ivascu
 User Ion Ivascu
a raspuns userului Ioana Popa la 01 Aug. 2012
Nu despre vechime vorbeam, e clar ca perioada de somaj se considera perioada contributiva insa cu ce suma? Ma gandesc ca daca suma contributiva provenita din somaj este mai mica decat suma provenita din cas din salariul de cca 21 mil brut atunci la punctul de pensie pe cele 12 luni de somaj se aplica o reducere drastica.Cel putin asa cred eu. Cat despre trecerea in somaj se vede treaba ca nu stiti cate lucruri se pot face practic pe langa lege. Eu ma pot intelege cu patronul sa ma treaca in somaj, bineinteles ca nu fac cerere ci el da o decizie de reducerea posturilor cu 1 (unu). Beneficiez de somaj 12 luni apoi el angajeaza someri si primeste de la stat un salriu minim cu conditia sa ma tina 2 ani.Si multe altele...
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 31 Iul. 2012
Ca sa puteti intra in somaj este necesar ca raportul de munca sa inceteze din motive neimputabile postului, iar asta ar insemna fie desfiintarea postului, fie concediere pe motivul necorespunderii profesionale dispuse in urma unei evaluari. Fie concediere pentru necorespundere fizica sau psohica, in baza unui certificat medical emis de organele medicale comptente. Or pentru un astfel de demers este necesar ca angajatorul sa fie de acord cu el, mai ales cand vine vorba de desfiintarea postului.

La calcularea pensiei se tine cont de toate veniturile incasate si sumele platite catre sistemul de asigurari. Cat si cum va va afecta aceasta perioada la pensie, nu va pot spune, din punct de vedere al sumei finale. Insa ca stagiu de cotizare, este perioada contributiva, astfel ca vechimea nu va fi afectata.

Alte intrebari despre Pensii