ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

conditii de pensionare la limita de varsta


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
V-as ruga frumos sa-mi permiteti a pune trei intrebari:
1. Lucrez inca in Italia iar in acest an am dreptul sa ies la pensie acasa in Romania(in noiembrie fac 60 ani si 2 luni) Eu am depus aici documentele care mi-au fost solicitate da catre INPS iara ei au trimis i tara (din septembrie )ca sa confirme vechimea mea. Unde as putea sa ma interesez in tara in ce stadiu se afla documentatia(am domiciliul in Caras Severin)?
2. Anii care ii lucrez in Italia se iau in calcul pentru calcularea punctului de pensionare in Romania?
3. Din cate am auzit era in discutie(la finele anului 2014) ca cine are lucrat in grupa I de munca cel putin 2 ani poate beneficia de 1 an in plus la pensionare-eu am 2 ani si 3 luni ( ceea ce am citit eu pornea de la 6 ani) .
Va multumesc si va doresc o zi buna.


Brandusoiu Mariana
 User  Brandusoiu Mariana
a intrebat la 22 Ian. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 23 Ian. 2015
Cererea de pensionare impreuna cu actele care dovedesc indeplinirea conditiilor prevazute de lege se depun de solicitant sau la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla domiciliul solicitantului, cu 30 de zile calendaristice inainte de data indeplinirii conditiilor de pensionare, prevazute de lege.
Persoanele care au lucrat atat in Romania, cat si intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European beneficiaza de pensie comunitara, aceasta se stabileste prin cumularea tuturor perioadelor lucrate.
Persoanele interesate pot solicita obtinerea drepturilor de pensie potrivit legislatiilor in vigoare ale statelor membre in care au desfasurat activitati profesionale.
Varsta de pensionare este diferita de la un stat la altul,deci drepturile de pensie obtinute in alte tari se acorda doar din momentul in care persoana in cauza implineste varsta legala de pensionare din tarile respective.
Proiectul de act normativ care prevede ca persoanele care au lucrat in grupa I de munca mai putin de sase ani vor beneficia de reducerea varstei de pensionare,a fost adoptat de Senat, acesta urmand a fie adoptat si de Camera deputatior.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024